Uskoro javni poziv: Kreće izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju najstarije aleje u BiH

 Općina Ilidža nakon što je od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH dobila 60.000 KM za "Izradu projektno-tehničke dokumentacije za hortikulturno uređenje vodozaštitne zone i aktivnosti na sanaciji i obnovi postojećih aleja, te projekat nove Aleje Ilidža-Vrelo Bosne" u narednih 15 dana će raspisati javni poziv za izbor projektanta, potvrdio je za ekapija.ba Mirsad Čaušević, pomoćnik načelnika za investicije i razvoj u Općini Ilidža. 

Općina će kako kaže Čaušević u ovom projektu pored sredstava Fonda učestvovati sa 20.000 KM, a projektnom dokumentacijom će biti obuhvaćeno proširenje postojeće aleje lijevo i desno, formiranje staza i sanacija iste.

"Ovdje će naravno svoje mišljenje dati stručnjaci za hortikulturu i šumarstvo, a vodit će se računa da sve bude prilagođeno zaštiti životne sredine. Također, planirano je da se sade i nova stabla, međutim još uvijek je teško bilo šta reći dok se ne krene sa izradom idejnog koncepta i dok struka ne kaže svoje", kaže Čaušević.

Inače, atraktivno šetalište, kako ga neki zovu zeleni "tunel", jedinstvena turistička atrakcija i spomenik prirode od banjsko - turističkog naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno je stablima platana i kestena u dužini od 3,5 km i predstavlja najljepši drvored u BiH. Čine ga 726 stabala javorolisnog platana, sađenih u dva reda davne 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena koji su sađeni 1888. godine. 

face