Kuhinja s nogu

Brzo, jeftino i ukusno - 10 praktičnih recepata

Zimska juha od leće

Sastojci: 300 g leće prethodno namočene u vodi, 100 ml ulja, 1 luk, 2 mrkve, 250 g pirea od paradajza, 1 lovorov list, so, biber, vode po potrebi

Priprema: Na zagrijanom ulju izdinstajte sitno sjeckani luk i mrkvu izrezanu na manje komadiće. Začinite i uz miješanje dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte dobro opranu i ocijeđenu leću, pire od paradajza i lovorov list pa sve zalijte vodom tako da pokrije sadržaj. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta uz dolijevanje vode po potrebi kako bi pokrila sadržaj. Poslužite uz prepečeni kruh.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Uštipci od krompira i tikvica

Sastojci: 400 g tikvica, 600 g krompira, 2 jaja, 4 kašike brašna, 4 kašike ulja, so, biber, začin od povrća

Priprema: Tikvice operite, očistite i naribajte. Krompir ogulite, operite i krupno naribajte pa ga ocijedite. Naribane tikvice i krompir pomiješajte s razmućenim jajima, dodajte začine i brašno, pa ujednačite smjesu. Zagrijte pećnicu na 100°C. U tavi na zagrijanom ulju vadite većom kašikom smjesu i pecite uštipke sa svake strane nekoliko minuta. Kad se zarumene, izvadite ih iz tave i prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Kratko zapecite u pećnici i poslužite uz kiselo vrhnje ili tartar umak.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Makaroni sa mesom

Sastojci: 400 g makarona, 500 g mljevenog mesa, 1 luk, 2 mrkve, 1 paradajz, 100 g paradajz pelata, 1 češanj bijelog luka, so, biber, peršun, začin od povrća, maslinovo ulje

 Priprema: Na malo maslinovog ulja prodinstajte očišćen i usitnjen luk s mrkvom i bijelim lukom. Začinite i dodajte paradajz izrezan na kockice i pelate. Sve dinstajte na laganoj vatri oko 5 minuta pa podlijte s malo vode. Smanjite vatru i nastavite kuhati dok meso ne omekša. Po potrebi još malo začinite i dodajte vode. U međuvremenu skuhajte makarone u kipućoj slanoj vodi, ocijedite ih i poslužite uz umak. Prije posluživanja ukrasite svježim začinskim biljem.

Prosječna cijena jela: 10 KM

 Losos sa grila

 Sastojci: 4 odreska lososa, so, biber, 1 kašika sjeckane mješavine začinskog bilja, 3 kašike maslinovog ulja

 Priprema: Odreske lososa operite i posušite. Posolite ih i pobiberite te pospite mješavinom začinskog bilja. U gril tavi zagrijte maslinovo ulje i pecite odreske sa svake strane dok dobro ne porumene. Vadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće i poslužite odmah uz svježu salatu po izboru.

 Prosječna cijena jela: 10 KM

Špageti carbonara

 Sastojci: 400 g špageta, 100 g slanine, 100 g ribanog parmezana, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika maslaca, 2 češnja bijelog luka, 3 jaja, so, 150 ml vrhnja za kuhanje, sjeckani peršun

 Priprema: Špagete skuhajte u kipućoj slanoj vodi da budu al dente. Slaninu nasjeckajte na komadiće i popržite je u tavi na zagrijanom ulju zajedno sa zgnječenim bijelim lukom. Izvadite je i ostavite na toplo. U istu tavu dodajte maslac, ocijeđene špagete, ribani parmezan i začine. Sve promiješajte. Sklonite s vatre i prelijte razmućenim jajima i vrhnjem. Dobro izmiješajte i odmah poslužite posuto pečenom slaninom i sjeckanim peršunom. Jaja se dodaju nakon što jelo sklonite s vatre kako se ne bi skuhala nego ostala kremasta, a po želji ih možete i izbaciti iz recepta.

 Prosječna cijena jela: 5 KM

 Ražnjići s kozicama

Sastojci: 500 g kozica, 100 ml maslinovog ulja, 1 kašika sjeckanog peršuna, 1 kašika soka od limuna, so, biber

 Priprema: U posudi izmiješajte kozice, maslinovo ulje, sok od limuna i začine pa ostavite da kratko odstoji. Zatim ih nabodite na drvene štapiće i pecite na gril tavi kratko sa svake strane dok lagano ne porumene. Za vrijeme pečenja ih premažite ostatkom marinade. Vadite na kuhinjski papir i odmah poslužite.

 Prosječna cijena jela: 5 KM

Krompir s ružmarinom

Sastojci: 1 kg krompira, 2 češnja bijelog luka, 1 grančica ruzmarina, so, maslinovo ulje

Priprema: Krompir ogulite, operite i narežite na komade. Skuhajte ga u slanoj vodi i ocijedite. Zagrijte maslinovo ulje. Krompir prebacite u lim za pečenje, začinite, prelijte maslinovim uljem i sve promiješajte. Pecite uz povremeno miješanje u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko sat vremena ili duže dok krompir ne poprimi finu boju sa svih strana. Pred kraj pečenja u lim dodajte usitnjen bijeli luk i iglice ruzmarina.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Bečki odrezak

Sastojci: 4 teleća odreska, 2 jaja, so, biber, 2-3 kašike brašna, 4 kašike prezle, 3 kašike ulja, 1 kašika maslaca, limun

Priprema: Meso operite i posušite. U tanjiru razmutite jaja, posolite ih i pobiberite. U drugi tanjir stavite brašno, a u treći prezlu. Odreske uvaljajte u brašno, jaja i prezlu pa odmah pržite na zagrijanom ulju i maslacu sa svake strane oko 3-4 minute te za vrijeme pečenja podlijevajte vrućom masnoćom. Kad su odresci gotovi vadite ih na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće i odmah poslužite uz kriške limuna, kuhani krompir i zelenu salatu.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gibanica sa sirom

Sastojci: 1 pakiranje gotovih kora za pitu, 500 g svježeg sira za pitu, 3 jaja, so, 200 ml jogurta

Priprema: U zdjeli izmiješajte sir, so, jaja i jogurt. Podmažite dublji lim za pečenje i na dno stavite 2-3 kore tako da prelaze rubove lima. Sačuvajte 2 kore za kraj. Ostatak kora trgajte na manje komade, namočite u smjesu od jaja i sira te slažite u hrpice na lim. Kada napunite cijeli lim ostatkom smjese, zalijte sadržaj. Na vrh stavite sačuvane kore, preklopite korama koje vire preko ruba lima i dobro utisnite krajeve kako nadjev ne bi curio van. Premažite s malo ulja i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko 30 minuta ili dok gornja kora ne porumeni. Izvadite iz pećnice, pustite da kratko odstoji, izrežite i poslužite.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Vatreni buritosi

Sastojci: 400 g pilećeg filea, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1 crveni čili, 400 g graha iz limenke, 100 g konzerviranog kukuruza, 4 kašike ulja, so, biber, prstohvat crvene mljevene paprike, 4 pšenične lepinje (buritos), 2 paradajza

Priprema: Paprike operite, očistite i narežite na prutiće. Čili operite, očistite i dobro usitnite. Grah i kukuruz ocijedite. U tavi zagrijte ulje, popecite pileće filete narezane na male komadiće sa svake strane, dodajte čili, papriku, kukuruz i grah pa pirjajte 15 minuta. Začinite. Lepinje zagrijte prema uputama na pakiranju, na njih stavite nadjev od piletine i povrća te po svemu pospite paradajz narezan na kockice. Smotajte ih i po želji začinite umakom od čilija.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Svi sastojci u receptima količinski su predviđeni za 4 osobe.

face