Krofne se mogu napraviti na nekoliko načina i sigurno je da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Evo naše preporuke:
Krofne se mogu napraviti na nekoliko načina i sigurno je da svaka domaćica ima neki svoj recept za njih. Evo naše preporuke:
Sastojci:
1,5 -2 kg šljiva
250 gr prezle
100
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 kockice svježeg kvasca
- 4 dl mlijeka
- 3 jaja + 3 žumanjka
- 13 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 dl ulja
- 2 kašike ruma
- ribana korica polovice limuna
- kašikica soli
Priprema:
- Kvasac otopiti u toplom mlijeku sa malo šećera. Dok se kvasac diže, umutiti mikserom posebno jaja, žumanjca, šećer i ulje.
- U većoj posudi prikladnoj za miješanje pomiješati brašno sa soli pa dodati uzdignuti kvasac i umućenu smjesu od jaja. . Tijesto na radnoj površini dobro izmjesiti rukama dok ne postane svilenkasto na dodir. Prekriti ga folijom i ostaviti na toplome da se digne dok ne udvostruči volumen (30-40 min).
- Dignuto tijesto razvaljati valjkom na debljinu od 1,5 cm pa čašom oblikovati krugove. Odlagati ih na čisti ubrus i pustiti da odstoje još dvadesetak minuta.
- Krofnice peći u velikoj količini zagrijanog ulja prvo s jedne strane a kada porumene odmah ih okrenuti na drugu stranu. Temperatura ulja ne smije biti previsoka. Kada se ulje zagrije na određenu toplinu i kada počnete peći krofne, malo smanjite temperaturu.
- Pečene ocijediti na papirnom ubrusu od suvišne masnoće pa ih još tople posipati ili vanilijom ili šećerom u prahu. Poslužiti punjene mekanim pekmezom ili čokoladom.
Ukoliko volite dodatke na svojim krofnicama, pustite mašti na volju i iskoristite ono što imate u kuhinji. Čokoladne mrvice, šarene mrvice, kokosovo brašno..sve je dozvoljeno!
Prijatno!