Odlično paše uz roštilj, a može se poslužiti i kao samostalno jelo.
Sastojci
1/2 kg suhog graha (ili 1 kg mladog)
2 glavice luka
bučino ulje
ocat sol i papar po ukusu
Priprema
Suhi grah namočiti preko noći (mladi grah ne treba namakati). Sljedeći dan, u lonac s hladnom, posoljenom vodom staviti grah i kuhati otprilike sat do sat i pol (ovisno o grahu, vatri i loncu).
Luk narezati na tanke kolutove. Kad je grad kuhan, ocijediti ga, staviti u zdjelu i odmah topli začiniti bučinim uljem, octom, dodati luk te po okusu i potrebi popapriti i dosoliti. Ostaviti da se ohladi pa poslužiti.
Ovako pripremljena salata može u hladnjaku stajati par dana. Grah salatu možete pripremiti i od konzerviranog graha, kojeg treba oprati, pa potom izmiješati s lukom, uljem i octom. Ako se priprema od konzerviranog graha, salatu pripremiti dan ranije kako bi grah "povukao“ sve okuse.