U današnje vrijeme pravovremena informacija je najbitnija, kao i znati gde proći povoljnije i uštedjeti.
Da bi Vam olakšali, kreirali smo VIBER COMMUNITY GRUPU, gdje čim se katalog / akcija / sniženje objavi, Vi dobivate obavijest na Vaš mobilni aparat.
Molimo Vas kliknite na link ispod (ili sliku), i olakšajte sebi pravovremeno dobivanje kataloga / akcija / sniženja.
H R VATSK I PRO I ZV O D H RV AT SK PR OI Z VOD STVOREN ZA H RVATSKI MENI Namirnice koje hrvatsku kuhinju cine posebnom. 2 Jedan od strateških fokusa tvrtke METRO jest razvoj kontinuirane suradnje s lokalnim dobavljačima, kako bismo podržali domaću proizvodnju te ujedno svojim kupcima ponudili kvalitetne hrvatske proizvode od domaćih sirovina, uzgojene ili prerađene prema domaćoj tradiciji ili recepturi. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s domaćim proizvođačima, gotovo 80 posto METRO-ovih dobavljača svježeg voća i povrća su hrvatski proizvođači, a udio hrvatskih proizvoda u METRO-ovoj vlastitoj robnoj marki trenutno iznosi 50 posto. METRO surađuje s brojnim restoranima i hotelima diljem Hrvatske te tako domaćim dobavljačima možemo osigurati pristup velikom broju profesionalnih kupaca iz HoReCa sektora, koji inzistiraju na sljedivosti i svježini visokokvalitetnih namirnica. Tu važnu ulogu igraju proizvodi hrvatskih dobavljača, jer primjećujemo trend rasta potražnje za domaćim proizvodima, a njihova je kvaliteta prepoznata i u METRO centrima izvan Hrvatske. Jednako tako, iznimno ponosnima nas čini suradnja s udruženjem JRE-Hrvatska, domaćim predstavnicima internacionalne JRE udruge koja okuplja više od 350 restorana iz 15 zemalja svijeta te osnovane u Francuskoj 1974. godine. JRE-Hrvatska je udruga mladih restoratera i trenutno broji 16 članova, redom restorana neupitne kvalitete pod vodstvom profesionalnih i kreativnih kuhara, a naša zajednička suradnja je prisna i raznovrsna; od revizije, promocije i širenja dijela OB asortimana namijenjenog profesionalnim kuharima, do sudjelovanja na eventima i radionicama poput Extra otvaranja sezone za ugostitelje, Michelin star dodjele priznanja, virtualnih večera u režiji Top Chefova te mnogih drugih aktivnosti. Osim bogatog izbora domaćih proizvoda u ponudi vlastite robne marke, u METRO-ovom STVOREN ZA H Namirnice hrvatsku cine posebnom. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 3 H RVATSKI MENI Namirnice koje hrvatsku kuhinju posebnom. asortimanu nalaze se i vrhunski proizvodi hrvatskih dobavljača. Meso koje hrvatsku kuhinju čini posebnom Od mesa boškarina do peradi iz slobodnog uzgoja, u našoj mesnici možete pronaći meso najkvalitetnijih hrvatskih pasmina i mesnih proizvoda od lokalne sirovine, prema domaćoj tradiciji i recepturi. Riba koja hrvatsku kuhinju čini posebnom Gotovo 120 vrsta svježe ribe moguće je pronaći u ponudi naše ribarnice. Od vrhunske sitne plave pelagoške ribe, brancina i orade, do plavoperajne jadranske tune sushi i sashimi kvalitete – u METRO ribarnici nalazi se najkvalitetnija jadranska riba iz ulova i uzgoja. Voće i povrće koje hrvatsku kuhinju čini posebnom Zahvaljujući dugogodišnjem strateškom fokusu na suradnju s domaćim proizvođačima te želji da hrvatskom HoReCa sektoru ponudimo lokalne proizvode, gotovo 80 posto naših dobavljača svježeg voća i povrća jesu hrvatski proizvođači. HR VAT SKI PR OIZV OD Vlatko Zovko, direktor nabave i ponude za svježu prehranu Tomislav Brajević, direktor nabave i ponude suhe prehrane JRE family CROATIA Govor predsjednika / A Word from the president Dragi naši gosti, ljubitelji gastronomije, kolege restaurateri, partneri, sa zadovoljstvom Vam predstavljam vodič udruge JRE-Hrvatska za 2022. godinu! JRE internacionalna je udruga mladih restauratera i chefova s jednim zajedničkim ciljem: dijeljenje znanja, iskustva i ljubavi prema hrani! Danas udruga obuhvaća 350 restorana i 160 hotela u 15 zemalja svijeta. Hrvatska obitelj ove godine broji 16 članova / 16 restorana koji su usko povezani jednom niti – strašću. Never ending passion - moto je JRE udruge s kojim njeni članovi žive i rastu. Velika smo obitelj kod koje se sve se vrti oko dijeljenja, poticanja i inspiriranja strasti i talenta. Ovim putem želim Vam toplu dobrodošlicu u sve naše domove, u naše restorane i hotele. Prepustite se kreacijama na tanjurima, osjetite jedinstvene okuse i uživajte! Vjeko Bašić, Predsjednik JRE-Hrvatska Dear guests, gastronomy lovers, colleagues restaurateurs, partners, I am pleased to present you the guide of the association JRE-Croatia for 2022! JRE is an international association of young restaurateurs and chefs with one common goal: sharing knowledge, experience and love for food! Today the association includes 350 restaurants and 160 hotels in 15 countries. This year, the Croatian family has 16 members / 16 restaurants that are closely connected by one thread - passion. 'Never ending passion' is the motto of the JRE association with which its members live and grow. We are a big family where everything revolves around sharing, encouraging and inspiring passion and talent. I would like to warmly welcome you to all our homes, our restaurants and hotels. Indulge in creations on plates, feel the unique flavours and enjoy! Vjeko Bašić, President JRE-Croatia ODBOR JRE-Hrvatska / THE Predsjednik / President Vjeko Bašić (Konoba Boba) Članovi odbora / Board members Fabricio Fežnaver (Restaurant Pergola) Ivan Badurina (Restaurant Badi) Mate Nižić (Restaurant Foša) Hans Van Mein (internacionalni član udruge Tajnica / Secretary Josipa Baljkas Dodatne informacije / More information JRE-Hrvatska / JRE-Croatia Josipa Baljkas, j.baljkas@jre.eu M + 385 (0)99 874 98 73 W www.jre.hr Impressum Izdavač / Publisher: JRE-Hrvatska / JRE-Croatia Copyright: JRE-Hrvatska / JRE-Croatia Tisak / Printing: Kersch offset d.o.o. Zahvaljujemo Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) na We thank The Croatian National Tourist Board (HTZ) JRE obitelj HRVATSKA Iznimno ponosnima nas čini suradnja s udruženjem JREHrvatska, domaćim predstavnicima internacionalne JRE udruge koja okuplja više od 350 restorana iz 15 zemalja svijeta te osnovane u Francuskoj 1974. godine. JRE-Hrvatska je udruga mladih restoratera i trenutno broji 16 članova, redom restorana neupitne kvalitete pod vodstvom profesionalnih i kreativnih kuhara. 4 U Metrou provodimo kontinuiranu suradnju s lokalnim dobavljačima, kako bismo podržali domaću proizvodnju te ujedno vama, našim kupcima, ponudili kvalitetne hrvatske proizvode od domaćih sirovina, uzgojene ili prerađene prema domaćoj tradiciji ili recepturi. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s domaćim proizvođačima, gotovo 80% METRO-ovih dobavljača svježeg voća i povrća su hrvatski proizvođači, a udio hrvatskih proizvoda u METRO-ovoj vlastitoj robnoj marki trenutno iznosi 50%. Naša zajednička suradnja s JRE udrugom je prisna i raznovrsna: od revizije, promocije i širenja dijela asortimana METRO robnihmarki namijenjenog profesionalnim kuharima i ugostiteljima, do sudjelovanja na eventima i radionicama te mnogih drugih aktivnosti. JRE ambasadori naše robne marke STVOREN ZA H RVATSKI MENI Namirnice koje hrvatsku kuhinju cine posebnom. Aleksandar Grubić, restoran Badi, Umag Saša Began, restoran Foša, Zadar Floriana Ružić, restoran San Rocco, Brtonigla Tino Sinožić, restoran Navis, Opatija Kad želiš zajamčenu kvalitetu, biraj METRO! IZVRSNOST KOJU POTVRĐUJU NAJBOLJI CHEFOVI METRO redovito unaprjeđuje svoj asortiman, a u tome nam pomažu vrhunski JRE chefovi – kroz reviziju proizvoda vlastite robne marke i savjete oko krojenja asortimana namijenjenih ugostiteljima STVOREN ZA HRVATSKI MENI 5 6 „Mi smo povezani jednom čvrstom niti koja raste iz dana u dan, a ta zajednička nit je beskrajna strast! Strast kuhara, konobara i sommeliera, strast recepcionera i hostesa, strast vlasnika restorana koji rade ono za što žive te strast naših cijenjenih partnera uz koje je svaki zamišljeni cilj dostižan! Neprestana strast nit je vodilja ove međunarodne udruge koja na regionalnoj razini traži i prepoznaje restorane s istim motivima i ciljevima. Uz široku mrežu razmjene znanja i iskustava isključivo na krilima mladih talenata, u dugoročnim planovima je i približavanje lokalnim školama te sveučilištima kako bi se nadolazećim snagama predstavila sva ljepota posla kojim će se baviti u budućnosti. Okupili smo talentiran tim koji će svojim sakupljenim znanjem, ali i svakodnevnim novim idejama razvijati inovativne koncepte i projekte putem kojih će se udruga nastaviti razvijati!“ Vjeko Bašić, vlasnik & chef Konobe Boba u Murteru, predsjednik udruge JRE-Hrvatska JRE-HRVATSKA I METRO, SURADNJA STRASTI STVOREN ZA HRVATSKI MENI 7 Konoba Boba Ime ovog restorana, Boba, obiteljski je nadimak koji svjedoči o posvećenosti korijenima i obiteljskoj priči. To ime služi kao poveznica s otokom kojeg djelatnici restorana nazivaju svojim domom, a zato je i kuhinja inspirirana upravo namirnicama iz bliskog okruženja, morskog i otočnog. Chef Vjeko Bašić u stalnoj je potrazi za svježim darovima mora, a njegova se potraga odražava u promjenama sezonskog jelovnika te poštovanju prema dobavljačima. Vrt ovog restorana jest kruna zahvalnosti za mirise i arome biljaka koje koriste u svojim jelima. „Chef mora biti siguran u sebe i namirnice s kojima radi, razumjeti njihovu vrijednost, poznavati njihovo porijeklo i pomiriti to s dobavljivošću i količinom tih namirnica u stvarnom prostoru i vremenu. To je osnova svake dobre kuhinje, a tek nakon toga slijede istraživanje, razvoj recepata i promišljanje o načinu posluživanja jela s nadom da će gost prepoznati i cijeniti izvornost okusa. Konačno, tu je potreba da se komuniciraju dodane vrijednosti i prednost kvalitete pred količinom“, ističe Vjeko. Filozofija restorane jest to da kvaliteta i održivost idu ruku pod ruku i na toj spoznaji stalno grade, uče i temelje svoj proces. „ Oko Bobe se uvijek nešto događa! Isto vrijedi i za sve kolege koje cijenimo i pratimo“, otkriva nam Vjeko. „Otočka kuhinja temelji se na krajnjoj jednostavnosti i korištenju onoga što otok i more priskrbe. Pojasnimo to na primjeru jednog tipičnog otočkog jela kao što je brudet. Brudet u svom izvornom obliku, pun ribe, kostiju i umaka, nije jelo koje se može posluživati na tradicionalan način jer podrazumijeva veliko prljanje ruku. Zato trend restoranskog pristupa traži novu interpretaciju, drugačiji način posluživanja koji će gostima pružiti autentični okus, ali ih i privući profinjenijim pristupom. Tako se prevodi otok“, zaključuje Vjeko. 8 Ribarska zadruga Komiža Komiža je tradicionalno ribarsko mjesto na otoku Visu. Budući da je orijentirana prema moru i ribarstvu, Komiža je od davnina poznata po svojim ribarima. Jedan od prvih zapisa o Komiži datira iz 1177. godine kada su njezini ribari spasili papu Aleksandra III. na Palagruži od olujnog nevremena te ga doveli svojim brodovima u luku. Komiški ribari su oduvijek bili izvrsni moreplovci, u stalnoj potrazi za bogatim lovištima srdele, jastoga i ostale ribe. Tako je i danas. Ribarska zadruga Komiža je kooperacija trinaest ribara udruženih u zadrugu kako bi svoje ulove lakše donijeli do stolova brojnih potrošača u Hrvatskoj i inozemstvu. Ribari u zadruzi nastavljaju tradiciju svojih predaka ribareći istim područjima kojima su i oni ribarili, držeći u sjećanjima njihove štorije o STVOREN ZA HRVATSKI MENI 9 velikim ulovima ili teškim borbama s neverama na Palagruži. To je život okružen i oplemenjen morem, život koji zadrugari od malenih nogu uživaju, a posebno ih ponosnima čini to što se, poput predaka, bave održivim ribarstvom. Ribarska zadruga Komiža ujedno je i kooperacija ribara udičara koji svoju djelatnost obavljaju isključivo selektivnim alatima kao što su udice, parangali i vrše. To je vrsta ribolova koja ne lovi male ribe te ne ugrožava riblju mlađ, a poštujući more i postulate dugoročno održivog ribarstva, čuva morsko bogatstvo i populaciju riba te na taj način pridonosi očuvanju ribljeg fonda i dugorog suživota mora i ribara. U ponudi ove zadruge već dvadesetak godina možete pronaći najsvježiju ribu iz najčišćeg dijela Jadranskoga mora: osliće, kokote, škarpine, pagare, sabljarke, tune, jastoge, raže, ugore, pse, dok kvalitetu iste prepoznaju i cijene kupci izvan Hrvatske jer 90 % ulova završava u inozemstvu. HR VAT SKI PR OIZV OD Pogledajte video 10 Za mjesečevih mijena kada su noći bez mjeseca, a vrijeme „škura“ je već dvadeset dana u nizu, Pelagos flota prije zalaska sunca izlazi na more te sidri na odabranim pozicijama za ribolov u pelagijskom moru. Čim padne noć brodovi upale jaka svijetla te tako privlače plove srdela i inćuna, koje će pred jutro, kako tradicija nalaže, izloviti okružujućim mrežama plivaricama. Za noći škura, brodovi na moru izgledaju kao raspršeni svjetleći otoci. Brodovi se kroz jutro vraćaju na Pelagos dok u zadarskoj luci, ulov spremljen u termoposude s vodom i ledom umjesto ribarskih kašeta jamči neprekinut hladan lanac. Temperatura ribe mjeri se po spuštanju s broda prije ulaska u manufakturu, gdje se srdele i inćuni prerađuju isključivo na dan ulova, što je predispozicija premium kvalitete. Osim izvrsnog okusa, sitna plava riba odličan je izvor omega-3 nezasićenih masnih kiselina (EPA i DHA, 2056 mg/100 g, do 30 % ulja u ribljem mesu), važnih za aktivnost mozga i kardiovaskularni sustav, kao i vitaminima A i D. Svježe pojedinačno brzo smrznute (IQF) srdele i inćuni zadržavaju vrijedna svojstva, zbog kojih je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obrok od srdele, maslinovog ulja i čaše crnog vina – proglasila najzdravijim obrokom za čovjeka. Da bi potaknuli konzumaciju plavu ribe kao zdrave alternative. ekipa iz Pelagos manufakture od svojih najboljih ulova razvija proizvode prilagođene ukusu vremena, pa tako prvi u Hrvatskoj nude IQ smrznute panirane filete jadranskog inćuna – za samo 3 minute spreman, ukusan riblji obrok. Pelagos net farma STVOREN ZA HRVATSKI MENI 11 HR VAT SKI PR OIZV OD Pogledajte video 12 HR VAT SKI PR OIZV OD JADRANSKA SRDELA, CIJELA IQF 1000 g šifra: 248347 JADRANSKI INĆUN CIJELI 1 kg šifra: 251042 JADRANSKA SRDELA, OČIŠĆENA IQF 1000 g šifra: 248348 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 13 MARINIRANI FILETI INĆUNA 120 g šifra: 245198 200 g šifra: 242657 600 g šifra: 245079 1200 g šifra: 242659 SLANA SRDELA 120 g, očišćena šifra: 245199 1300 g, očišćena šifra: 242656 SLANI FILETI INĆUNA 120 g šifra: 245191 200 g šifra: 242651 1300 g šifra: 242650 METRO CHEF MARINIRANI FILET INĆUNA 3500 g šifra: 263106 Tvrtka Vele Mare d.o.o. počela je s radom 2014. godine. U proteklih osam godina postali su vodeći proizvođač daganja u Hrvatskoj. Uzgoj se odvija u Podvelebitskom kanalu, u okviru Parka prirode Velebit, na dva uzgojna polja ukupne površine 62.000 m². Oba uzgajališta u akvatoriju podvelebitskog kanala krasi kontinuirani razred kvalitete mora „A“, dokškoljke s obzirom na čistoću akvatorija ne prolaze kroz purifikaciju prije isporuke. Njihov proizvod garantira kupcu dagnje uzgojene u akvatoriju najviše mikrobiološke kategorije. S obzirom na udaljenost uzgajališta od obale i jače struje, školjke obiluju hranom, što uvjetuje punoću proizvoda tijekom cijele godine. Prepoznati su na tržištu upravo po punoći mesa dagnje, kao i veličini školjke. U uzgoj svojih proizvoda utkali su viziju ponude zdravog proizvoda vrhunskog okusa i kvalitetnih nutritivnih vrijednosti. Tvrtka Vele Mare prvi je eko certificirani uzgajivač školjaka u RH. 14 Vele Mare d.o.o. BIO DAGNJA šifra: 251672 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 15 HR VAT SKI PR OIZV OD Obrti za ribarstvo Bijelac i Širan osnovani su od strane obitelji Jakopović 1994. godine, a od tada kontinuirano rade prateći i usvajajući sve najnaprednije trendove u plivaričarstvu vezane za ulov i obradu ribe. Posjeduju tri najmodernije opremljena broda za izlov sitne plave ribe. Danas na svojim brodovima ribu odmah “šokiraju” ohlađenim morem, morskim ledom, potom je skladište u termo baje, a iza toga u stiroporne kašete. Tim tehnikama u potpunosti sačuvaju svježinu ribe te je takvu donose na police brojnih trgovina. Ujedno zadovoljavaju i sve suvremene zahtjeve sljedivosti, ističući kako je njihova riba 100 %-tno hrvatskog porijekla te 100 %-tno vrhunske kakvoće i kvalitete. 16 Plivarice Bijelac, Širan i Oreb Trudimo se kao obitelj očuvati hrvatsku tradiciju ribarstva, povezujući je s najmodernijom tehnologijom današnjice! STVOREN ZA HRVATSKI MENI 17 HR VAT SKI PR OIZV OD 18 PASTRVA 300 - 400 g, svježa šifra: 244638 Obitelj Ritterman godišnje proizvede oko 120 tona kalifornijske pastrve, slatkovodne ribe koja je cijenjena zbog visokog udjela esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Ribogojilište, smješteno u Solinu, prema proizvodnoj je orijentaciji punosustavno, što znači da ima vlastito matično jato te vlastitu proizvodnju ikre i mlađi – sve do konzumne veličine. Tvrtka Ritterman jedina je u Hrvatskoj koja se može pohvaliti ovakvim tipom slatkovodnog uzgoja, koji osigurava neovisnost o uvozu i sigurnost od bolesti bilo koje vrste. Braća Ritterman treća su generacija obitelji koja se bavi uzgojem, a vjeruju u spoj tradicije, tehnologije i znanja te ponosno ističu oznaku hrvatske kvalitete na svom proizvodu. Trotta Ritterman STVOREN ZA HRVATSKI MENI 19 HR VAT SKI PR OIZV OD 20 Splitska obiteljska tvrtka Marinex & Co bavi se uzgojem bijele ribe te godišnje proizvede oko 150 tona brancina, orade i hame. Vlasnici tvrtke kontinuirano ulažu u unapređenje poslovanja, a posebno se ističu investicije u održivost poput redovitih analiza mora i okoliša. Riba koju uzgajaju ima potpunu sljedivost, već od izbora mlađi, a uzgojni ciklus traje od dvije do pet godina. Ako ste u potrazi za svježom bijelom ribom iz Jadrana visoke kvalitete, METRO Chef orada i brancin nude vrhunsko gastro iskustvo za vas i vaše goste. METRO Chef orada i brancin: * Svježe, izravno iz Jadranskog mora! * Odlikuju se odličnom konzistencijom mesa! * Stroga kontrola uzgoja! * Uzgoj prema visokim standardima održivosti!“ Marinex & Co METRO CHEF BRANCIN Pecature 800-1000 g, šifra: 263158 1-1,5 kg, šifra: 263160 1,5-2 kg, šifra: 263161 2+ kg, šifra: 263162 METRO CHEF ORADA Pecature 800-1000 g, šifra: 263163 1-1,5 kg, šifra: 263164 HRVATSKI PR OIZV OD STVOREN ZA HRVATSKI MENI 21 BRANCIN IZ UZGOJA Pecature 300-400 g, šifra: 242947 400-600 g, šifra: 213699 600-800 g, šifra: 213702 ORADA IZ UZGOJA Pecature 300-400 g, šifra: 242948 400-600 g, šifra: 242949 600-800 g, šifra: 242950 22 RECEPT Brancin & čićoka Sastojci (za 4 osobe): • brancin, 1,4 kg • čićoka, 1 kg • vrhnje, 0,1 l • biljno ulje, 0,4 l • mrkva, 30 dag • luk, 30 dag • korijen celera, 30 dag • maslinovo ulje, 0,1 l • sol, papar Pripremio chef Saša Began, restoran Foša Postupak: Brancine isfiletiramo te formiramo u četiri fileta od glava i kosti, kuhamo demi-glace pa zapečemo u pećnici sve zajedno. Zatim, stavimo u lonac i podlijemo hladnom vodom, kuhajući dok ne reduciramo do željene gustoće. Polovicu čićoke ogulimo, skuhamo te uz dodatak vrhnja napravimo pire, a drugu polovicu narežemo u oblik čipsa pa popržimo u dubokoj masnoći. Kad zgotovimo ostale radnje, pečemo filete brancina na tavi ili na grilu te sve skupa serviramo na željeni način. 4 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 23 Potražite recept ONLINE HR VAT SKI PR OIZV OD 24 Brbavice, rumenke, kunjke, kamenice, dagnje, morski ježevi i morska jaja plodovi su našeg plavog Jadrana - školjkaši koje Obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge Katić svake godine izlovi oko 200 tona. Koncesijska polja - uzgajališta dagnji i kamenica Obrta Katić nalaze se u vodama ušća Rijeke Krke, poznatom po tome što obiluje školjkama, slatkovodnim i morskim ribama. Već 18 godina obrt Katić se bavi izlovom svih dozvoljenih vrsta školjkaša te ih na tržište stavlja preko vlastitog otpremnog centra u Šibeniku i u Kaštel Lukšiću koji ujedno posjeduje centar za pročišćavanje živih školjkaša. Također u sklopu otpremnog centra nalazi se pogon za preradu s 20 zaposlenih za preradu morskih proizvoda, a osim školjkaša njihovi vrijedni djelatnici prerađuju jadransku ribu i kozice koje nabavljaju od svojih provjerenih proizvođača. Katić MESO JADRANSKE KOZICE očišćeno 500 g šifra: 252687 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 25 MORSKI JEŽ šifra: 246836 KUNJKA šifra: 246842 KAMENICE šifra: 246843 BRBAVICA (PRNJAVICA) šifra: 246840 HR VAT SKI PR OIZV OD 26 U život stanovnika Tribunja, slikovitog ribarskog mjesta nadomak Šibenika, ukorijenjeno je ribarstvo koje od davnina ima velik utjecaj na lokalno stanovništvo i gospodarstvo ovog područja. Ribarska zadruga Adria svoje sjedište ima upravo u Tribunju i okuplja 13 zadrugara, ribara iz čijih mreža nam pristižu riba i plodovi Jadranskog mora. Škampi, lignjuni, kozice, trlje, oslići i mnoštvo drugih raznovrsnih morskih proizvoda, na brodove ribarske flote RZ Adria slijeva se iz prekrasnog plavog mora o kojemu zadrugari vode posebnu brigu. Zadruga svoje poslovanje temelji na održivom ribarstvu, a RZ Adria često se uključuje u projekte koji za cilj imaju smanjenje količine otpada u moru, poput suradnje s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Zahvaljujući modernim tehnološkim rješenjima u kombinaciji sa stoljetnom ribarskom tradicijom Tribunjaca, RZ Adria kontinuirano obogaćuje domaću gastronomsku ponudu kvalitetnom jadranskom ribom. RZ Adria 27 REPOVI ŠKAMPA 500 g šifra: 242778 TRLJA bez glave, 500 g šifra: 242780 HR VAT SKI PR OIZV OD 28 PG Orehovec Poljoprivredno gospodarstvo Orehovec je obiteljsko poduzeće osnovano 2000. godine sa sjedištem u Velikom Bukovcu, u blizini Ludbrega. Osnovna djelatnost ovog poljoprivrednog gospodarstva jest uzgoj peradi na farmama otvorenog i zatvorenog tipa te obrada mesa peradi u njihovoj klaonici. Specijalizirani su po pitanju organskog, održivog i etičnog uzgoja peradi, kombinirajući tradicionalni poljoprivredni uzgoj s modernim idejama i stalnim investicijama za proizvodnju najboljeg mesa peradi koje se može konzumirati. Njihove farme otvorenog tipa nalaze se na ruralnom području sjeveroistočne Hrvatske oko rijeke Drave. Sva perad na raspolaganju ima 100.000 četvornih metara slobodnog prostora za ispašu i boravak na dnevnom svjetlu, okruženog gustom šumom i rijekom. Zahvaljujući tim prirodnim bogatstvima, peradi su unutar poljoprivrednog gospodarstva dostupne i vodene lagune koje se svakodnevno pune svježom vodom. Na taj način, omogućena im je aktivnost plivanja i ronjenja, neizostavna karika u dobivanju najkvalitetnijeg mesa peradi. Sva perad je uzgojena isključivo na GMO-free prehrani, bez antibiotika i hormona rasta. Bogatstvo okusa njihovog mesa dolazi od raznolike prehrane, svježeg zraka i puno vježbanja. „Slobodni uzgoj ne samo da stvara izvanredan proizvod, već, također, osigurava visoku razinu dobrobiti životinja“, kazuju nam. Velika potvrda 20-godišnjem trudu i radu stigla je 2021. godine kada je PG Orehovec na dodjeli STVOREN ZA HRVATSKI MENI 29 Agro Oskara, priznanja za najbolji hrvatski OPG u sklopu projekta „OPG – Zlata vrijedan“, osvojio visoko 2. mjesto. U skladu s time, PG Orehovec i dalje kao temeljnu odrednicu postavlja kontinuiranu proizvodnju kvalitetnog i zdravstveno ispravnog proizvoda, uz održavanje dobrih odnosa s kupcima temeljenih na lojalnosti te uvažavanje njihovih potreba i očekivanja. HR VAT SKI PR OIZV OD Pogledajte video 30 RECEPT Pečeno pile Sastojci: • pile iz slobodnog uzgoja PG Orehovec • voda, 3 l • sol, 210 g • žlica cvjetnog meda • papar, 20 zrna • lovor, 5 listova • timijan Postupak: • Pile operite pa izvadite ključnu kost. • Pomiješajte sve sastojke za salamuru i uronite pile. • Držite pile u salamuri 24 sata. • Izvadite pile iz salamure, operite ga vodom i ostavite u frižideru otkrivenog 3 do 4 dana. • Od 2 luka narezana na četvrtine, 2 glavice česnjaka na polovice, 3 grančice ružmarina i malo timijana napravite posteljicu za pečenje. • Zagrijte pećnicu na 250 °C, položite pile na posteljicu i ubacite u pećnicu te odmah spustite temperaturu na 180 °C. • Pecite 45 min do sat vremena (ovisno o veličini pileta). • Poslužite nakon što jelo odmori barem 20 minuta. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 31 HR VAT SKI PR OIZV OD 32 Pire od celera: • Glavica celera, cca. 300 g (očišćeni) • maslac, 100 g Postupak: Narežite celer na kockice, veličine otprilike 2x2 cm. Sotirajte celer u maslacu na srednjoj vatri 10 do 15 min dok celer ne omekša. Blendajte celer i maslac u pire. Posolite. Pile servirajte uz vrtne ili divlje šparoge. Beurre blanc: • 3 veće ljutike • 200 ml bijelog mladog suhog vina • Tekućina od pečenja • 250 g maslaca Postupak: Narežite ljutiku na sitno i dinstajte na maslacu 5 min, pritom pazeći da luk ne počne karamelizirati. Zalijte vinom i tekućinom od pečenja te reducirajte na pola. Procijedite. Zagrijte tekućinu dok ne zakipi, uklonite s vatre i malo po malo umiješajte maslac pjenjačom. Posolite i popaprite po svom nahođenju. Pečeno pile STVOREN ZA HRVATSKI MENI 33 Potražite recept ONLINE 34 ZA HORECA PROFESIONALCE PG OREHOVEC ROYAL DUCK DUX PAČJA PAŠTETA PUMPKIN 90 g šifra: 262036 PG OREHOVEC ROYAL DUCK DUX PAČJA PAŠTETA SMOKED 90 g šifra: 262035 PG OREHOVEC ROYAL DUCK DUX PAČJA PAŠTETA CLASSIC 90 g šifra: 262033 PG OREHOVEC ROYAL DUCK DUX PAČJA PAŠTETA BLACK 90 g šifra: 262034 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 35 HR VAT SKI PR OIZV OD PG OREHOVEC MLADA PATKA IZ SLOBODNOG UZGOJA PVC vrećica cca 3,5 kg šifra: 197535 PG OREHOVEC PAČJA PRSA IZ SLOBODNOG UZGOJA vakuum pakiranje cca 0,5 kg šifra: 204234 PG OREHOVEC PIJETAO IZ SLOBODNOG UZGOJA PVC vrećica cca 2 kg šifra: 197194 PG OREHOVEC PILE IZ SLOBODNOG UZGOJA PVC vrećica cca 1,6 kg šifra: 213856 36 Istarska delicija i simbol regije - boškarin, jedinstvena je životinja koja je autohtona istarskom kraju. Meso boškarina u današnje vrijeme poprima novo, moderno ruho povezujući tradiciju i maštovitost preko vještih ruku educiranih kuhara. Jedinstvena jela napravljena prema originalnim receptima te fine delikatese poput salame od boškarina s tartufima, dostupni su na menijima vrhunskih restorana zahvaljujući Agenciji za ruralni razvoj Istre (AZRRI). Krda istarskih goveda koja danas pasu na pašnjacima plodnog hrvatskog poluotoka rezultat su neprekidnih ulaganja u očuvanje istarskih autohtonih pasmina. Sa sjedištem u Pazinu te u vlasništvu Istarske županije, AZRRI ima važnu ulogu čuvanja genetskih resursa za budućnost, povezivanja istarskih poljoprivrednika sa sektorom turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva te valorizacije poljoprivrednih proizvoda. Proizvodi koje AZZRI stavlja na tržište imaju potpunu sljedivost uz zajamčeno kontrolirane uvjete proizvodnje. Vrhunskoj kakvoći mesa doprinose stalna ulaganja u opremu, unapređenje proizvodnje i razvoj novih proizvoda, a AZZRI investira i u tehnološka rješenja kao što je genetski centar u kojem biraju samo najkvalitetnija grla kako bi se održala posebnost autohtonih vrsta. AZRRI HRVATSKI PR OIZV OD STVOREN ZA HRVATSKI MENI 37 Pogledajte video 38 RECEPT „Cappello del prete“ lardo i mladi špinat Pripremila chefica Floriana Ružić, San Rocco (Brtonigla) Prelijepi, želatinom prošarani komad lopatice autentičnog istarskog goveda Boškarina zvijezda je ovog recepta. Sočan, mekan, pogodan za dugo kuhanje, pružit će efekt listanja sočnog mesa koje savršeno upija snažni mesni demi-glace umak. Idealni „zero waste“ recept, od kosti i manje kvalitetnih dijelova mesa do korjenastog povrća iskoristivost namirnica je 100 %. Oživljen je starinski recept od komada mesa koji u doslovnom prijevodu znači „svećenikov šešir“, dodana je krema od mladog špinata iz restoranskog đardina, a sve je zaokruženo bijelom fetom istarskog larda na San Rocco način. Sastojci: • cappelo del prete mesa boškarina, 5 kg • ljubičasti luk, 5 glavica • juneće bijele kosti, 5 kg • mlada mrkva s lišćem, 1 kg • 2 celera, 2 poriluka, 2 patliđana, 2 tikvice, 2 paprike • peršina s korijenom, 4 komada • koromača, 4 komada • začinsko bilje; ružmarin, kadulja, lovor, timijan, origano, vlasac STVOREN ZA HRVATSKI MENI 39 Potražite recept ONLINE 40 Postupak: Demi-glace • Juneće kosti, ostatke mesa i vezivnog tkiva, svinjske nogice (želatina) zapeći u pećnici 30 min na 220 °C • U većoj posudi dobro popirjati na manje komade sve navedeno povrće, pazeći da ne zagori • U posudu ubaciti kosti, 1 litru kvalitetnog Terana, vodu i iskuhati 2 do 3 puta do 1/3 količine početne količine tekućine • Dobivenu bazu još jednom procijediti na najfinije cijedilo i po potrebi još jednom reducirati dok se ne dobije forma demi-glacea Krema od mladog špinata • Mlade listove špinata dobro oprati i očistiti od peteljki (koje ne morate baciti, već ih sačuvajte za bojanje npr. pašte ili njoka) • Listove kuhati u pećnici na pari na 80 °C i 6 minuta pa ohladiti u ledenoj vodi. Umjesto kuhanja u pećnici na pari listove možete i kratko blanširati u laganoj posoljenoj vodi • Tako kuhane listove obraditi u termomikseru/food procesoru/blenderu s 2 dcl maslinovog ulja i dva prstohvata soli • Izbjegavati dugu obradu kako bi se zadržala lijepa zelena boja „Cappello del prete“ lardo i mladi špinat HR VAT SKI PR OIZV OD STVOREN ZA HRVATSKI MENI 41 Meso boškarina • U dublju posudu za pečenje dodati na komade izrezano meso koje smo posolili s 8 g soli po 1 kg mesa • Dodatni na veće kockice očišćeno i nasjeckano povrće • U posudu za pečenje dodati 1/3 vode, 1/3 terrana i 5-6 dcl maslinovg ulja te dodati začinsko bilje • Sve dobro zatvoriti termootpornom prozirnom folijom ukoliko posuda nema dobar poklopac i pazeći da nigdje ne ulazi zrak • Peći na 130 °C, vremenski zavisno od komada mesa, s prosjekom od 4-6 h • Meso je gotovo kada se dobije „pulled pork“ efekt listanja mesa • Meso ohladiti do te mjere da ga je s rukavicama moguće trgati i formirati (ne ostavljati meso predugo na zraku da ne oksidira/potamni kao i svako drugo kuhano meso) • Meso pažljivo trgati/listati na komade, zatim polagati na prije pripremljene listove prozirne folije • Napraviti efekt „savijače“ od mesa, dobro ga zarolati zajedno s folijom u oblik cilindra te takvog spremiti i ohladiti • Kada se meso ohladi isto lijepo rezati i porcionirati na željenu veličinu Slaganje tanjura • Na tanjuru uz pomoć kalupa/žlice napraviti podlogu od tople kreme mladog špinata • Pažljivo staviti vrući komad mesa na sredini točke, omotati ga na tanko narezanim lardom • Na tako pripremljen komad mesa staviti demi-glace umak, koji mora biti reduciran do stanja gustoće meda • Prije posluživanja dodati još samo jedan prstohvat najveće kuharske tajne – ljubav prema hrani! 42 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 43 HR VAT SKI PR OIZV OD AZRRI BURGER OD BOŠKARINA 4x190 g šifra: 238891 AZRRI GOVEĐA PISANICA, svježa, cca 2 kg šifra: 215300 AZRRI SALAMA OD BOŠKARINA S ISTARSKOM MALVAZIJOM vakuum pakiranje 250 g šifra: 215250 AZRRI SALAMA OD BOŠKARINA S TARTUFIMA vakuum pakiranje 200 g šifra: 215276 44 Tradicionalni okusi i mirisi Istre skrivaju se u proizvodima Pisinium, delikatesama spravljenima po receptima koji se stotinama godina prenose iz naraštaja u naraštaj. Istarski pršut nadaleko je poznat kao gastronomska delicija, a obitelj Hreljak, vlasnici tvrtke Pisinium, vlastiti proizvode u modernim postrojenjima, pri čemu on zadržava prepoznatljive arome jedinstvene istarskom pršutu. Pisiniumov istarski pršut nema umjetnih konzervansa, a dobiva se od svinja hranjenih domaćom hranom uzgojenom na farmama. Od klanja do proizvodnje ne prolazi više od tri dana, a svaki pršut na sebi ima markicu koja garantira sljedivost, jer upućuje na pojedinačnu svinju od koje je proizveden. Originalan, tradicionalni okus hrane postiže se ručnim utrljavanjem morske soli, crnog papra, svježeg češnjaka, lovora i ružmarina u svježi svinjski but, koji se zatim suši na zraku tijekom najmanje 12 mjeseci. Pisinium kontinuirano investira u proširenje, unapređenje i održivost proizvodnje, poput ambalaže za koju se upotrebljava 80 posto manje plastike, a koja se u potpunosti može reciklirati. Pisinium STVOREN ZA HRVATSKI MENI 45 PISINIUM ISTARSKI PRŠUT s kosti, cca 8-11 kg šifra: 196800 PISINIUM PRŠUT RUŽA oblikovani vakuum pakiranje cca. 2,8 kg šifra: 186767 PISINIUM ISTARSKA PANCETA pakiranje 300 g šifra: 262241 PISINIUM ISTARSKA KOBASICA suha 275 g šifra: 190683 HR VAT SKI PR OIZV OD 46 Drniška pršutana U zagrljaju Promine, u srcu krškog drniškog kraja, na mjestu stoljetne tradicije proizvodnje vrhunskih gurmanskih specijaliteta, pršuta i pancete, smještena je Drniška pršutana. Vodeći se starom običajnom recepturom proizvodnje drniških suhomesnatih delicija, a istovremeno koristeći modernu tehnologiju kako bi u potpunosti usavršili postupak proizvodnje i otklonili nedostatke u proizvodnji delicija s kojima su se nekadašnja domaćinstva susretala, Drniška pršutana razvija vlastiti brend proizvodnje pršuta i pancete kao izvornih ekoloških specijaliteta drniškog kraja. Zbog idealnih mikroklimatskih uvjeta za proizvodnju autohtonih specijaliteta visoke kvalitete i prepoznatljivosti, postupak pripreme, sušenja i zrenja delikatesa odvija se u moderno opremljenom pogonu u Razvođu, općini Promini (bivša općina Drniš) u Šibensko-kninskoj županiji, dok su logistički i prodajni centar smješteni u Splitu. Naposljetku, Drniška pršutana sve svoje napore usmjerava prema jednom cilju, a to je neizmjerno zadovoljstvo njihovih kupaca. „Samo je jedna Drniška pršutana, zahvaljujući vama!“ STVOREN ZA HRVATSKI MENI 47 Panceta Zbog svoje iznimne hranjive vrijednosti i dugotrajnosti, panceta je stoljećima bila nezamjenjivi specijalitet kuhinje brdovitih predjela krškog kraja zasluživši tako naziv kraljice suhomesnatih delicija Dalmacije. Pršut Priča o kralju gastronomskih delicija drniškog kraja započinje još u ona davna vremena kada su legije antičkih Rimljana hodale po ovim prostorima ostavivši za sobom recept koji će u sljedećim stoljećima baštiniti stare drniške obitelji. HR VAT SKI PR OIZV OD 48 PIK Vrbovec ima preko 80 godina dugu tradiciju u proizvodnji svježeg mesa i mesnih prerađevina. Svoje korijene vuče još iz daleke 1938. godine, a 2005. godine kreće vrlo intenzivan razvoj kompanije, koja svake godine bilježi rekorde u količini proizvedenih i prodanih proizvoda. PIK Vrbovec danas je vodeća mesna industrija u Hrvatskoj i regiji koja se bavi proizvodnjom, preradom, prodajom i distribucijom svježeg crvenog mesa i mesnih prerađevina. PIK Vrbovec Ekskluzivno u METRO-u METRO u suradnji s PIK-om već drugu godinu u ponudi ima poseban HORECA cut Dry age steakova koji su teže dostupni na HR tržištu. Dry age steakovi dobiveni su od najkvalitetnijeg junećeg mesa s hrvatskih farmi. Ovi odresci pripremljeni su u kontroliranim uvjetima prema složenoj metodi suhog dozrijevanja koje traje najmanje šest tjedana. Zahvaljujući tom procesu, postiže se specifična crvena boja te iznimna sočnost, karakteristična aroma i mekoća mesa. Ovi vrhunski komadi junetine dolaze s domaćih farmi s kojima PIK surađuje već dugi niz godina, a PIK ih proizvodi isključivo za METRO. RIBEYE STEAK BK DRY AGE vakuum pakiranje 400 g šifra: 250693 RIBEYE STEAK SK DRY AGE vakuum pakiranje 500 g šifra: 250694 TOMAHAWK STEAK DRY AGE vakuum pakiranje cca. 1 kg šifra: 250689 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 49 PIK mljevena mesa S pakiranim mljevenim mesom PIK, garantirane kvalitete i kontrolirane sljedivosti, ne morate brinuti što uistinu jedete jer je načinjeno od cijelih komada mesa i to uzgojenog isključivo na hrvatskim farmama uvijek standardne i do detalja provjerene kvalitete. JESTE LI ZNALI? Crveno meso je neizostavan dio uravnotežene prehrane te vrijedan izvor bjelančevina, željeza, cinka, selena te vitamina skupine B. U ponudi METRO trgovina možete pronaći PIK miješano mljeveno meso u standardnom pakiranju od 850 g, dok mljeveno miješano i juneće mljeveno možete pronaći i u gastro pakiranjima od 2,55 kilograma. MIJEŠANO MLJEVENO MESO pakiranje 2,55 kg šifra: 167332 JUNEĆE MLJEVENO MESO pakiranje 2,55 kg šifra: 167333 SVINJSKO MLJEVENO MESO pakiranje 2,55 kg šifra: 185879 HR VAT SKI PR OIZV OD 50 Balkan lov Đakovačke delikatese su brend domaćih tradicionalnih suhomesnatih proizvoda od crne slavonske svinje. Proizvodnja je locirana u samom srcu Slavonije, na obroncima Krndije u neposrednoj blizini jezera Borovik. Tamo se nalazi uzgojna farma „Borovik“ koja se duže od desetljeća bavi uzgojem ove autohtone hrvatske pasmine svinja. Uzgoj na otvorenom prostoru je specifičnost crne slavonske svinje. Osnovna prehrana se sastoji od paše, žira, bukvice, tritikala, kukuruza, ječma, odnosno hrane koju tvrtka Balkan lov samostalno proizvodi na vlastitim poljima i koja se nalazi u prirodnom staništu (paša, hrast, bukvica) gdje obitavaju svinje. Meso crne slavonske svinje je izvrsne kvalitete zbog specifičnog sastava masnih kiselina i intramuskularnih masnoća koje mesu daju posebnu aromu. Mramorirano meso je tamnije boje, više ph vrijednosti i zadržava veći udio mesnog soka što ga čini izuzetno mekanim i sočnim. Zbog tih svojstava koristi se za dobivanje vrhunskih suhomesnatih proizvoda, a svježe meso je odlično za pripremu raznih kulinarskih poslastica i specijaliteta. U asortimanu Đakovačkih delikatesa nalaze se vrhunski suhomesnati proizvodi od kojih se izdvajaju kulin, slanina, kobasica, kulinova seka, čvarci i šunka. Neki od ovih proizvoda sudjelovali su na HR VAT SKI PR OIZV OD 51 raznim ocjenjivanjima gdje je njihova kvaliteta nagrađena s respektabilnim brojem bodova i medaljama. Osim toga što se Đakovačke delikatese mogu pohvaliti sa 100 %-tno vlastitim suhomesnatim proizvodima što obuhvaća uzgoj žitarica za hranu svinja, prašenje i uzgoj tovljenika te preradu i proizvodnju. Ova tvrtka ide i u smjeru proizvodnje te korištenja energije iz obnovljivih izvora za vlastite potrebe. 52 Klice Solina je poljoprivredno gospodarstvo iznimno duge tradicije koja seže u davnu 1903. godinu, a vlasnica Brankica i njezin suprug Anđelko uzgojem povrća bave se već više od 30 godina. Tradicija povrtlarstva na gospodarstvu Klice Solina prenosi se s koljena na koljeno, a nove generacije u proizvodne procese kontinuirano uvode inovacije. Organizacija proizvodnje i pakiranja redovito se prilagođava kako bi proizvod na kraju bio što kvalitetniji, a na 10.000 m² obitelj Solina uzgaja sezonsko povrće, začinsko bilje, mikrozelenje i klice. Klice, koje se smatraju superhranom zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti, ponos su obiteljskog gospodarstva Klice Solina i neizostavni sastojak u rukama vrhunskih chefova. Klice Solina STVOREN ZA HRVATSKI MENI 53 HR VAT SKI PR OIZV OD Pogledajte video 54 RECEPT Klice graška, pašteta od tune, coulis šumsko voće i pečeni badem Pripremila chefica Marina Gaši, restoran Marina Sastojci: 500 g svježe tune 3 velike glavice luka malo ruma maslinovo ulje začini (garam masala, sambal, peperoncino) maslac sol šumsko voće (može i zaleđeno) pečeni listići badema klice graška Postupak: Narežemo luk na kolutove i pirjamo ga na ulju dok ne omekša i postane zlatnožut, dodamo komadiće tune, sol, začine i podlijemo rumom. Kad alkohol ispari dodajemo vode i pričekamo da se tuna skroz skuha. Jelo će u ovom trenutku izgledati kao neki gulaš. Ubacimo sav sadržaj (kad se ohladi) u blender i dodamo 100 g maslaca. Za coulis stavimo voće u tavicu s 80 g sećera, zagrijavamo dok se skroz ne otopi, nakon toga miješamo i procijedimo da ne ostanu sitne koštice. HR VAT SKI PR OIZV OD STVOREN ZA HRVATSKI MENI 55 Potražite recept ONLINE 56 HR VAT SKI PR OIZV OD KLICE SOLINA CRVENOG ZELJA 100 g okus: sladak, pikantan, zeljast upotreba: koriste se u salatama ili sendvičima ili kao ukras raznim jelima šifra: 191710 KLICE SOLINA MUNGO GRAH 200 g okus: neutralan, orašast upotreba: koriste se sirove, kuhane ili pržene u salatama, kao dodatak povrću iz woka šifra: 187004 KLICE SOLINA ALFA ALFA 100 g okus: blag, nježan, orašast upotreba: koriste se u salatama, sendvičima ili smoothiejima šifra: 186997 KLICE SOLINA - CIKLE 60 g okus: jak okus cikle upotreba: kao ukras svakog jela; u sendvičima ili salatama šifra: 218928 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 57 KLICE SOLINA ČEŠNJAK 60 g okus: blago češnjakast upotreba: koriste se u salatama, sendvičima, siru s vrhnjem šifra: 187002 KLICE SOLINA ROTKVICA 100 g okus: ljut, rotkvast upotreba: koriste se u salatama ili sendvičima ili kao ljuti začin za razna jela šifra: 187000 KLICE SOLINA BROKULA 100 g okus: blagi, no specifičan okus upotreba: koriste se u salatama, juhama, sendvičima šifra: 187006 KLICE SOLINA MJEŠAVINA ALFALFA, ZELJE, ROTKVICA 100 g šifra: 187008 58 Podno strmih hridina Kalničkog gorja, na pitomim obroncima malog sela Hudovo, već punih 13 godina marljivi djelatnici male obiteljske tvrtke Sakowski uzgajaju ekološko začinsko bilje, mikrozelenje, jestivo cvijeće i delikatesne senfove. Sakowski je ujedno jedina tvrtka u Hrvatskoj koja proizvodi ekološko mikrozelenje i jestivo cvijeće. Iz plastenika koji se prostiru na 1.000 kvadratnih metara, Sakowski godišnje na tržište stavi 120 tisuća teglica certificiranog začinskog bilja koje je uzgojeno sijanjem ekološki certificiranog sjemena. Chefovi koji žele napraviti zaokret i začiniti svoje specijalitete biljem vrhunske kvalitete, u veleprodajnim centrima METRO-a zimi mogu pronaći 11 vrsta mikrozelenja, a ljeti čak 13. Sakowski BIO ŠČIR 30 g šifra: 233076 BIO GRAŠAK 30 g šifra: 233077 BIO AZIJSKA SALATA 30 g šifra: 233079 BIO GORUŠCA 30 g šifra: 233080 BIO BLITVA 30 g šifra: 233081 BIO MIZUNA 30 g šifra: 237603 BIO PAK CHOI 30 g šifra: 237604 BIO KORABA 30 g šifra: 237605 BIO ZELJE 30 g šifra: 237606 BIO ROTKVICA ljubičasta , 30 g šifra: 237607 MIKRO ZELENJE JESTIVO CVIJEĆE MIX FIESTA 30 g šifra: 233083 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 59 MIKRO ZELENJE BIO GRBICA 30 g okus: osvježavajući, podsjeća na mlade rotkvice/senf upotreba: salate, hladna jela, juhe, doručak, isprobajte s voćnim shakeovima… šifra: 233074 MIKRO ZELENJE BIO RUCOLA 30 g okus: osvježavajući, orašasti upotreba: carpaccio, salate, hladna jela, umaci… (alergičari na senf, oprez) šifra: 233075 MIKRO ZELENJE BIO ROTKVICA 30 g okus: osvježavajući, podsjeća na malde rotkvice, blago pikantno upotreba: riba, salate, razni sirevi, hladna predjela i dr. šifra: 233082 MIKRO ZELENJE BIO BOSILJAK 30 g okus: blago pikantno, svježi bosiljak upotreba: salate, umaci i sl. šifra: 233078 HR VAT SKI PR OIZV OD 60 Obiteljski obrt Herbaria u vlasništvu supružnika Ključarić, prvi je na hrvatskom tržištu ponudio domaće, svježe i ekološki certificirano začinsko bilje u teglama. Već 14 godina Ivana i Tomislav Ključarić uzgajaju ekološko začinsko bilje, a godišnje u prosjeku proizvedu 400.000 biljaka vrhunske kvalitete. Na međimurskom imanju u zaštićenim i suvremenim plastenicima koji se prostiru na 3.000 m² odvija se ekološki uzgoj koji podrazumijeva korištenje korisnih kukaca, ekoloških ojačivača biljaka i ekoloških sredstava za zaštitu bilja. Vlasnici obiteljskog obrta Herbaria ističu kako su posebno ponosni na proizvodni proces kojim doprinose očuvanju okoliša i potiču bioraznolikost, a trenutno provode i projekt u sklopu kojeg će implementirati obnovljive izvore energije za grijanje i osvjetljenje u plastenicima. Začinsko bilje Herbaria u rukama vještih kuhara pretvara se u aromatičan i dekorativni dodatak jelima koji će oduševiti osjetila i začiniti gastronomsko iskustvo svih ljubitelja dobre hrane. Herbaria STVOREN ZA HRVATSKI MENI 61 METRO CHEF SVJEŽE ZAČINSKO BILJE peršin, šifra: 186232 bosiljak, šifra: 186236 korijandar, šifra: 186237 metvica, šifra: 186238 luk vlasac, šifra: 186239 kadulja, šifra: 199768 matičnjak, šifra: 199770 francuski peršin, šifra: 199771 kopar, šifra: 199772 timijan, šifra: 199773 origano, šifra: 199777 bosiljak ljubičasti, šifra: 204872 krasulj, šifra: 212021 kiselica, šifra: 213479 potočar, šifra: 213679 komorač, šifra: 214713 kiselica krvava, šifra: 214714 METRO CHEF SVJEŽE ZAČINSKO BILJE • Više od 15 vrsta svježeg začinskog bilja • Ekološki uzgojeno u Hrvatskoj HR VAT SKI PR OIZV OD 62 Zelene istarske šume u svome tlu skrivaju malene grumene za velike užitke. Poznati po svojem specifičnom okusu i mirisu, tartufi su nadaleko cijenjeni kao luksuzni gastro užitak kakvom se zbilja vrijedi prepustiti. Za vlasnika tvrtke Premium tartufi iz Motovuna, rad s tartufima predstavlja obiteljsko nasljeđe. Paulo Lakošeljac svoju je strast za tartufima naslijedio od djeda koji mu je prenio znanje i iskustvo, naučivši ga uživati u sinergiji s prirodom. Već kao petogodišnji dječak, Paulo je od svog nonića počeo upijati sva znanja kako bi se danas Premium tartufi posluživali u mnogim hrvatskim, kao i najboljim restoranima diljem Europe. Premium tartufi otkupljuju se od istarskih lovaca na tartufe čiji ih psi nanjuše podno krošnji hrasta, bukve i lješnjaka. Svaki se primjerak pažljivo pregleda, obradi i zapakira da ne izgubi na kvaliteti. Premium tartufi STVOREN ZA HRVATSKI MENI 63 Pogledajte video PREMIUM TARTUFI d.o.o. CRNI TARTUFI - I. KLASA šifra: 251869 HR VAT SKI PR OIZV OD 64 Jaja i istarski crni tartufi Sastojci (za 4 osobe): • jaja, 5 komada • parmigiano reggiano, star 40 mjeseci, 100 g • mlijeko, 1,5 dl • vrhnje za kuhanje, 1,5 dl • istarski crni tartufi, 100 g • brašno, 50 g • krušne mrvice, sol, papar Pripremili Ivan Badurina, Badi restoran Umag, Aleksandar Grubić, glavni chef Postupak: Stavite kuhati četiri jaja u kipuću slanu vodu na 4-5 minuta. Zatim očistite jaja i uvaljajte ih u mješavinu brašna, krušnih mrvica te preostalog jajeta. Sve stavite peći na 170 °C. Potom, dodajte 80 grama sira parmezana, tartufe, mlijeko i vrhnje za kuhanje u lonac te kuhajte na laganoj vatrici dok se sir ne otopi. Kremu izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete pjenu. Ostatak sira parmezana stavite peći 5-7 minuta, u pećnici na temperaturi od 190 °C. 4 RECEPT STVOREN ZA HRVATSKI MENI 65 HR VAT SKI PR OIZV OD Potražite recept ONLINE Hrvatski chef Aleksandar Grubić iz restorana Badi otkrio nam je jedan od svojih omiljenih recepata kako bi svi bili u prilici isprobati ovo jelo kod kuće. Probudite top chefa u sebi zahvaljujući njegovom prepoznatljivom jelu. Jedini tajni sastojak čini Parmigiano Reggiano star 40 mjeseci. Ovaj izuzetni sir je doista jedinstven, a proizvodi se isključivo unutar jednog malenog područja u sklopu sjeverne Italije. Krenite s kuhanjem... sada! 66 Pogon za proizvodnju gljiva obiteljskog obrta Andričić smjestio se u Bjelovaru na 6.500 m² uzgojne površine, a iz njega svake godine pristiže oko 1.100 tona svježih gljiva. U prostorijama za uzgoj održavaju se savršeni uvjeti potrebni za maksimizaciju prinosa i kvalitete, uz primjenu najsuvremenije tehnologije koja je trenutni svjetski standard u gljivarstvu. Gljive Andričićevih mogu se pronaći na menijima lokalnih restorana čiji gosti iznimno cijene domaće proizvode, dok se u restorane dostavljaju ranom zorom kako bi uvijek bile svježe. U ponudi obrta Andričić pronaći ćete između ostalog i dvije vrste gljiva s ekološkim certifikatom, a asortiman kontinuirano obogaćuju egzotičnim proizvodima poput shiitake gljiva, jablanovača i kraljevskih bukovača. Tradicija duga 26 godina, neprekidno ulaganje u unapređenje proizvodnih procesa i ljubav prema gljivarstvu – sve to čini obrt Andričić idealnim odabirom za nabavu ukusnih, domaćih i oduševljavajuće svježih gljiva. Obiteljski obrt Andričić STVOREN ZA HRVATSKI MENI 67 Pogledajte video ANDRIČIĆ SUŠENE GLJIVE • SHII TAKE, 30 g šifra: 202308 • VRGANJI, 30 g šifra: 202310 • LISIČARKE, 30 g šifra: 202311 • CRNA TRUBA, 20 g šifra: 202312 • MIX, 25 g šifra: 202314 • VRGANJI, 1000 g šifra: 214756 ANDRIČIĆ SVJEŽE GLJIVE • JABLANOVAČA, 150 g šifra: 211732 • KRALJEVSKA BUKOVAČA, 250 g šifra: 248916 HR VAT SKI PR OIZV OD 68 Istinski ljubitelji mliječnih proizvoda zasigurno poznaju prezime obitelji Latus, hrvatskih mljekara čijim proizvodima poseban okus daje ljubav ulivena u svaku proizvedenu litru mlijeka. Na stolove ugostitelja i kućanstva diljem Hrvatske oni prinose domaće svježe mlijeko, jogurt i nekoliko vrsta tvrdih i polutvrdih sireva vrhunske kvalitete, dobivenih otkupom mlijeka s desetak farmi zelene Istre. Obiteljska mljekara Latus svoju je prvu litru mlijeka proizvela krajem prošlog stoljeća, a danas godišnje prerađuje do dva milijuna litara mlijeka. Proizvodi Latus posebni su po tome što su svi sirevi, jogurt i mlijeko proizvedeni po tradicionalnoj recepturi istarskih baka i djedova, recepturi koja isključuje umjetne dodatke. Osobit ponos ove male hrvatske tvrtke jest sir Veli Jože koji je uz nekoliko međunarodnih zlatnih odličja, 2015. i 2017. osvojio titulu šampiona Hrvatske koju dodjeljuje Agronomski fakultet u Zagrebu. Mljekara Latus SSTTVVOORREENN ZZAA HHRRVVAATTSSKKII MMEENNII 69 Pogledajte video VELI JOŽE tvrdi kravlji sir šifra: 243729 LATUFINO sir s tartufima šifra: 242806 ŽMINJSKI SIR polutrvrdi kravlji sir šifra: 242803 ISTARSKI tvrdi kravlji sir šifra: 242805 TEKUĆI JOGURT 1 kg šifra: 242804 HR VAT SKI PR OIZV OD 70 RECEPT Škampi, tartuf i skuta Sastojci (za 4 osobe): • cijeli škampi, 1200 g • crni tartufi, 50 g • kravlja skuta, 400 g • pileća koža, 150 g • povrće za temeljac (mrkva, luk, peršin), 250 g • češnjak, 4 režnja • bijelo vino, 0,25 dl • brandy, 0,15 dl • sol, papar • maslinovo ulje • oštro brašno Tino Sinožić, Navis 4 Potražite recept ONLINE STVOREN ZA HRVATSKI MENI 71 Postupak: Škampe očistiti od ljuske i glava. Repove spremiti, a od ostatka napraviti temeljac za umak. U loncu popržiti glave i ljuske te izvaditi i ubaciti povrće nasjeckano na manje komade. Kada se povrće karamelizira. flambirati i podliti vinom te dodati vodu i ostaviti da se lagano kuha. Kravlju skutu pomiješati sa začinima i maslinovim uljem, do guste kremaste smjese i zatim staviti u slastičarsku vrećicu. Na tacnu posuti oštro brašno te istisnuti gnude u brašno (veličina po želji). Na kraju prekrijte smjesu oštrim brašnom i stavite 6 sati u frižideru da se stisne. Kožu od pileta dehidrirati i spržiti u dubokom ulju. U tavi na maslinovom ulju prepržiti škampe, flambirati i izvaditi sa strane. Na istoj tavi popirjati sitni sjeckani luk i češnjak. Kad luk omekša i češnjak zamiriše, podliti vinom. Čim alkohol ispari, podliti prethodno skuhanim temeljcem od škampa, začiniti i ostaviti na umjerenoj vatri da se polagano reducira. Gnude izvaditi iz brašna te skuhati u kipućoj slanoj vodi 2-3 minute (ovisno o veličini) pa prebaciti u umak. Umak reducirati, ubaciti škampe i dodati začina po potrebi. Na samom kraju ubaciti kockicu maslaca da sve skupa lijepo poveze i dodatno obogati okus. Servirati na tanjur po želji te naribati svježi tartuf na vrh. Dobar tek! HR VAT SKI PR OIZV OD Mini mljekara Veronika smjestila se na krajnjem sjeverozapadu Hrvatskog zagorja, u malom mjestu Desinić, a počela je s radom 2001. godine, kao prva, i još uvijek jedina mljekara na području Krapinsko-zagorske županije. U proizvodnji i ostatku poslovanja teži održavanju kvalitete širokog asortimana proizvoda kako bi njihovi kupci i dalje mogli konzumirati zdrave, prirodne i kvalitetne proizvode sa izvornim okusom domaće proizvodnje. Danas ima preko 200 zaposlenih te dnevnu preradu od 25000 litara mlijeka. Mlijeko koje prerađuje dolazi isključivo sa farmi kooperanata s područja Hrvatskog Zagorja i Bjelovarsko-bilogorske županije. Proizvodi mini mljekare Veronika redoviti su dobitnici nagrada za kvalkitetu na lokalnim i regionalnim natjecanjima / sajmovima. 72 Mini mljekara Veronika STVOREN ZA H RVATSKI MENI Namirnice koje hrvatsku kuhinju cine posebnom. HRVATSKI PR OIZV OD STVOREN ZA HRVATSKI MENI 73 74 Prije sedam godina obitelj Brozović iz Ogulina odvažila se pokrenuti svoj posao te se upustiti u proizvodnju sira. Otad, iz dana u dan pokazuju kako mladost zna cijeniti tradiciju i znanje naših starih te kako prepoznaje kvalitetu proizvodnje lokalnih farmera. Caseus autohtoni sirevi proizvedeni su prema tradicionalnim recepturama starijima od 100 godina. Njihova predanost stoljetnoj tradiciji proizvodnje i kvaliteti ogleda se u svakodnevnom kontaktu s lokalnim farmerima čije mlijeko koriste u proizvodnji. METRO zna da mali mogu biti veliki kada je u pitanju kvaliteta i zato u svojim prodajnim centrima ugostiteljima nudi Caseus autohtone sireve. Lički škripavac, Tounjski dimljeni sir, Gorski sir, dimljeni Gorski sir, Gorski sir sa začinskim biljem ili s čili paprikom oduševit će nepce svakog gosta autohtonim okusima nastalima u podnožju gordog Kleka, u udolini koju sijeku Dobra i Zagorska Mrežnica. Caseus autohtoni sirevi STVOREN ZA HRVATSKI MENI 75 LIČKI ŠKRIPAVAC 600 g šifra: 192096 TOUNJSKI DIMLJENI SIR 700 g šifra: 187166 GORSKI CHILLI SIR 850 g šifra: 209284 GORSKI DIMLJENI SIR 850 g šifra: 209283 HR VAT SKI PR OIZV OD 76 Zelenilom okruženo podnožje Parka prirode Medvednica dom je sretnih koka tvrtke Perfa. Ova hrvatska tvrtka smještena u Donjoj Stubici već 60 godina proizvodi svježa jaja A klase, a posebno se ponosi certificiranim jajima iz free range uzgoja u netretiranom i ekološki čistom području. Perfa je jedna od domaćih tvrtki koja pri proizvodnji uspješno spaja obiteljsku tradiciju i tehnološke procese, kombinaciju koja omogućava sljedivost i visoku kvalitetu proizvoda kao nešto što chefovi itekako znaju prepoznati. Perfa STVOREN ZA HRVATSKI MENI 77 METRO CHEF SVJEŽA JAJA IZ PODNOG UZGOJA A klasa, razred M/L, 15 komada u pakiranju šifra: 243063, 243065 METRO CHEF SVJEŽA JAJA IZ SLOBODNOG UZGOJA A klasa, 10 komada u pakiranju šifra: 243061 HR VAT SKI PR OIZV OD 78 Marodi „Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si!“, tako glasi stara, no i dalje aktualna izreka. Međutim, u Marodi obitelji vrijedi malo drugačica inačica... Proizvodeći ono što jedeš, ono si što činiš! Upravo iz tog razloga oni ostaju vjerni sebi te svakog dana iznova pokušavaju biti najbolji, jer svaka skuhana vrećica Marodi tjestenine govori o njima kao o gostu na vašem obiteljskom ručku. MARODI TJESTENINA S JAJIMA 400 g • uski rezanci šifra: 156494 • ribana kašica šifra: 156501 • valoviti rezanci šifra: 156497 • široku rezanci šifra: 156498 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 79 HR VAT SKI PR OIZV OD 80 AZRRI San Gurmano Priča o San Gurmanu je priča o tekućem zelenom zlatu koje s bogatih istarskih brežuljaka utječe u vaš dom, pretvarajući svako jelo u kulinarsko slavlje za osjetila. Ovo domaće maslinovo ulje teče iz plodova istarske uliku, izrasle iz osunčane istarske crvenice, a prikupljeno je na tradicionalan način te obrađeno suvremenom tehnologijom. U vaše se jelo tako pretače sva raskoš netaknute istarske prirode, intenzivnog i primamljivog mirisa, očaravajuće boje te skladnog i zaokruženog okusa – stvorenog za istinske gurmane. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Azrri Ovo fino, ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno je isključivo mehaničkim postupcima iz ploda masline. Svoj balansirani sadržaj dobrih masnih kiselina duguje i blagoj istarskoj klimi, a takvo što ga čini aromatičnijim i zdravijim od ulja iz južnih europskih krajeva, ili pak afričkih. Iako način korištenja ulja ovisi o mašti i inspiraciji svakog gurmana, okusi slatkih, harmoničnih te gorkih i pikantnih ulja najbolje se sljubljuju uz komplementarne okuse hrane. STVOREN ZA H RVATSKI MENI Namirnice koje hrvatsku kuhinju cine posebnom. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 81 HR VAT SKI PR OIZV OD 82 Konfin Nakon gotovo deset godina napora, krajem 2019. godine osnovana je prva istarska zadruga proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja – PZ MASLINARI ISTRE. Zadruga uključuje članove čiji se maslinici prostiru diljem istarskog poluotoka, u hrvatskom i slovenskom dijelu istog. Kroz Istru prolazi 45. paralela koja se smatra sjevernom granicom uzgoja pri kojoj maslina daje svoj maksimum. Ta činjenica čini jedan od glavnig razloga svjetskog uspjeha istarskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Drugi, jednako bitan, predstavlja znanje izuzetno vrijednih ruku istarskih maslinara. Odabrano ime Konfin, riječ za „granicu“ na istarskom narječju, odlično opisuje suštinu djelovanja ove zadruge – stvaranje vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja na samoj sjevernoj granici uzgoja masline, uz istovremeno brisanje granica među svim članovima zadruge. Slogan “ulje bez granica” upotpunjuje i zaključuje cijelu priču. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 83 HR VAT SKI PR OIZV OD Velika potražnja za kvalitetnim kolačima u zamrznutom obliku presudila je dilemi Žakline Troskot, vlasnice slastičarnice Amelie u Zagrebu, da se konačno upusti i u tu nišu slastičarskog biznisa. Kolači upakirani pod brendom “Omama” na tržištu su potiho već od proljeća 2021. „Imala sam i ranije upite za izradu smrznutih kolača, no nisam imala ni vremena ni resursa da se u to upustim, a da zadržim jednaku kvalitetu proizvoda od koje ne odustajem, znači da radim kolače s namirnicama koje inače koristim, od maslaca i jaja nadalje. No, pokazalo se da u trgovačkim centrima postoji potreba za kolačima s pravim sastojcima u jednostavnoj verziji, bez puno dekora i ukrasa, no dosad im to nitko nije uspio isporučiti.“ Proizvode je za konzumaciju potrebno samo odmrznuti ili eventualno zapeći, poput štrukli. Ukusnost je uvijek imperativ, stoga je i vizualni identitet proizvoda tome prilagođen zahvaljujući velikim autorskim fotografijama te grafičkim elementima koji daju na dojmu retro šarma u novom dobu. Žakline Troskot ističe kako proširenje u ovaj segment ne znači da Amelie ulazi u masovnu proizvodnju, već će se raditi u okvirima unutar kojih se može zadovoljiti kriterij kvalitete. 84 Crustulum STVOREN ZA HRVATSKI MENI 85 Vlasnica Žakline Troskot ističe da su proizvodi ručno rađeni, po standardima vrhunske kvalitete i sa svim dosadašnjim sastojcima. HR VAT SKI PR OIZV OD 86 Devetka Craft pivo AMERICAN PALE ALE boca 0,33 l 5,2% vol 43 IBU šifra: 255707 PORTER boca 0,33 l 5,3% vol 29 IBU šifra: 255709 HOPPY RED ALE boca 0,33 l 5,5% vol 33 IBU šifra: 255708 Osvježavajuće svjetlo pivo s uzraženim aromama američkih hmeljeva te dobro izbalansirano, osvježavajuće i nevjerojatno pitko. Kao i sva ostala piva iz ove pivovare, nova APA je prirodna i nefiltrirana. Nova APA je plod mnogih homebrew i probnih kuhanja te konstantnih poboljšanja – ne bi li bila još bolja! Uzmite blage, pržene i slatke note karamele pažljivo probranih sladova pa ih uravnotežite aromama biljnog i trusnog hmelja. Što ste dobili? Hoppy Red Ale pivo predivne rubin boje. Premda ovo pivo odlikuje punina gorčine, ono svejedno ide uz ama baš svaku hranu ne ostavljajući nikoga ravnodušnim po putu. Porter je jedino „crno“ pivo u ponudi Devetke Craft. Čokolada i blagi okusi karamele upotpunjeni su nježnim aromama kave i tamnih sladova, zahvaljujući čemu je ovaj porter iznimno pitak te savršeno pristaje svakom trenutku. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 87 BELGIAN PALE ALE boca 0,33 l 5,1% vol 30 IBU Svakodnevno, lagano zamućeno, osvježavajuće i vrhunski balansirano pivo. Znatno je lakše u usporedbi s ostalim belgijskim vrstama piva, a krase ga umjerene voćno-pikantne note i blaga gorčina. Ujedno i prvo pivo ove pivovare, s čak 9 različitih etiketa iz čitavog svijeta. HR VAT SKI PR OIZV OD 88 Pivovara Saperlot Varaždin je kroz povijest imao nekoliko pivovara, što dokazuje kako je uz bogatu vinarsku tradiciju u ovoj regiji prisutna i ona pivarska. Na tom tragu, Varaždin i pripadajuća regija postali su bogatiji za novu pivovaru Saperlot Craft Brewery. Gotovo pa svaka odlična ideja kreće od kućne radinosti, a baš tako je i ova pivarska iz tzv. „homebrewinga“ prerasla u ozbiljan posao. Pokretači pivovare su posebno ponosni na činjenicu da sva četiri kuta proizvodnje drže žene, majstorice pivarice. Ciljano i neprekidno prate svjetske trendove u pivskim stilovima te craft publici dosljedno pružaju nove okuse i varijante, na Saperlot način. Od piva u ponudi trenutno imaju tri različite vrste. Saperlot pivska priča započinje jednom modernom verzijom nadaleko poznatog i tradicionalnog okusa pšeničnog piva Hefeweizen te drugom, hmeljnom varijantom New England IPA-e. Njihovo treće pivo je Witch Hat Američki Porter, tamno pivo koje se ističe notama sušenog voća, kave i čokolade. U sklopu Saperlot Craft Breweryja radi i mala destilerija, od čijih bi uspješnica izdvojili proizvod Saperlot Gin koji je već stekao svoju slavu na međunarodnoj sceni okitivši se brončanom medaljom na IWSC 2021. u Londonu. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 89 Saperlot Gin Stil: London Dry Gin. Alk: 43 %. Botanika: borovica, korijander, korijen anđelike, kardamom, korica slatke naranče, crveni papar, piment. Volumen: 0,7 l i 0,2 l Nagrade: Saperlot Gin osvojio je brončanu medalju na IWSC natjecanju 2021. godine u Londonu u kategoriji London Dry Gin. Juicy Fog - New England IPA Ovo pivo karakteriziraju intenzivne arome hmelja i tropskog voća. U pozadini se formiraju sladne arome tijela piva koje opisujemo kao arome kruha, žitarica, karamele i tosta. Pivo je intenzivnih voćnih aroma s malo gorčine i polusuhim završetkom. Mutno je žute do zlatne boje, a izgledom podsjeća na sok od naranče ili smoothie te se vrlo često opisuje kao „juicy“. Weizen Iwo Hefeweizen - pšenično pivo Ovo pivo karakteriziraju lagane i meke arome slada, kruha i karamele. Kvasac koji se koristi prilikom fermentacije razvija voćne arome, prvenstveno banane i aromu klinčića u pozadini. Pivo je mutno, zlatne boje i male gorčine. Nagrade: brončana medalja na Homebrew prvenstvu Hrvatske 2020. godine. Witch Hat – Američki Porter Ovo tamno pivo je naizgled crno, a karakterizira ga kompleksna aroma tamnih prženih sladova koji podsjećaju na kavu i čokoladu. U okusu se isprepliću arome sušenog voća poput sušenih grožđica i šljiva, karamele, krušastih okusa te također kave i čokolade što ga čini vrlo kompleksnim. Iako ima malo veći postotak alkohola, vrlo je pitko. šifra: 254738 šifra: 254738 šifra: 254739 HR VAT SKI PR OIZV OD 90 Pivovara Zeppelin Zeppelin je mala nezavisna pivovara proizvodnog kapaciteta od oko 4000 hektolitara piva godišnje. Proizvode više vrsta piva, a dosad su to bila nefiltrirana i nepasterizirana piva. Na glasu su kao prva „craft“ pivovara u Bjelovaru. U ponudi će imati stalna piva, dok se povremeno planira plasirati i neki novi stil piva, uz poneke specijale. Proizvode ALE piva (gornjeg vrenja) i lager piva (donjeg vrenja). Njihova velika želja jest približiti pivo ljudima i naučiti ih kulturi ispijanja piva, a sve to kroz razne pivske stilove. Nastoje pobuditi interes svih onih koji još nisu pili pivo, pokazujući im kako i koliko piva dosta mogu biti raznovrsna. Cijela priča temeljena je na likovima koji u načelu predstavljaju posadu Zeppelina, a njihove osobine i izgled povezani su s pivom, dok su etikete i brend crtanog oblika u izvedbi Bjelovarskog ilustratora. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 91 Tovar Alc. Vol.: 4,5% IBU: 28 IBU šifra: 254834 Prvo lager pivo Zepellina, izuzetno pitko, ugodnih aroma i okusa dobivenih od češkog plemenitog hmelja Saaz. Marmun (Weizen) Alc. Vol.: 5,0 % IBU: 19 IBU šifra: 254835 Pivo: Osvježavajuće i pitko pšenično pivo krušastog okusa, punog tijela, voćnih aroma u kojima prevladava okus banane i klinćića. Lik: Majmun, jedan od zamjenika pilota Zeppelina, u biti lud lik jer skuplja pšenični slad u vožnji dok visi na hmeljnoj „lijani“ sa Zeppelina. Iako je potrgan autopilot Zeppelina on ostavlja Zeppelin bez nadzora da bi u letu nakupio dovoljno pšenice za sljedeću turu piva, jednostavno ne može izdržati kada lete iznad pšeničnih polja. Za to vrijeme se svi skamene od straha jer nemaju nadzor nad Zeppelinom, dok njega to baš ne dira... HR VAT SKI PR OIZV OD 92 Vinarija Griffin Ivančić jedna je od najcjenjenijih vinarija vinske regije Plešivica poznate po proizvodnji vrhunskih vina i najcjenjenijih hrvatskih pjenušaca. Obitelj Ivančić uzgaja lozu generacijama i ima dugu tradiciju proizvodnje vina što potvrđuje i originalni dokument iz 1778. godine kojim im je grof Erdödy dodijelio pravo na sadnju vinograda. Krešimir Ivančić je među prvima u hrvatskoj uveo najmoderniju tehnologiju kriomaceracije koja mu Vinarija Griffin Ivančić omogućuje proizvodnju vina i pjenušaca s izrazitnim cvjetnim i voćnim aromama. Specifični terroir s nadmorske visine 400 m i južne ekspozicije osigurava stvaranje prepoznatljivih vina i pjenušaca izraženog karaktera i aroma. Posebna pažnja pridaje se sorti Portugizec koja je u prošlosti bila najprepoznatljiviji proizvod Plešivice, a danas je sve manje zastupljena. U vinariji Griffin Ivančić od Portugisca se proizvodi čak četiri proizvoda, a sve s ciljem očuvanja ove vrijedne domicilne sorte. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 93 GRIFFIN ZERO CHARDONNAY 0,75 l šifra: 247030 GRIFFIN BRUT MÜLLER-THURGHAU 0,75 l šifra: 247029 GRIFFIN DARK SIDE PORTUGIZAC 0,75 l šifra: 247031 Vinogorje Plešivica Vinogorje Plešivica Vinogorje Plešivica pjenušavo vino pjenušavo vino pjenušavo vino 6-8°C 6-8°C 6-8°C uz jela od bijelog mesa i plavu ribu kao aperitiv, uz lagana predjela i salate kao aperitiv, uz jela od tamnog mesa i divljač HR VAT SKI PR OIZV OD 94 Butik vinarija Vicelić proizvodi kvalitetna i vrhunska vina od Plavca Malog na poluotoku Pelješcu. Svi njihovi vinogradi su ekološki, a velika većina ih je smještena na istaknutoj lokaciji Dingač. Plavac 2017 Bazno vino ove vinarije, odležalo u polovnim drvenim barik bačvama između 8 i 10 mjeseci. Vino je zamišljeno kao voćno, lagano u tijelu te izrazite svježine. Stilski podsjeća na lagani Pinot, dok je u vinariji Vicelić poznato po nadimku „ljetno crno vino“. Zbog svojih voćnih karakteristika i umjerenih tanina preporučuje se servirati ohlađeno na temperaturi primjerenoj bijelim vinima te uz jela od ribe – idealno uz tunu ili losos. Uz to, odlično ide uz salate ili lagana jela s tjesteninom. Butik vinarija Vicelić šifra: 249853 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 95 Dingač 2017 Vrhunsko te izuzetno kompleksno vino. Osjetnije suha godina te istovjetno mala proizvedena količina. Toplo i koncentrirano. Odležano u 50 % novim i 50 % polovnim barik bačvama. Preporučuje se obavezno dekantirati pola sata prije konzumacije. Servirati na 18 °C uz jela od mesa ili odležane sireve. Dingač 2018 Flaširano u 12. mjesecu 2020. godine. Iako još mlado, ovo vino već pokazuje svoj puni potencijal. Također odležano u 50 % novim i 50 % polovnim barik bačvama, s lijepo ukomponiram ogromnim alkoholima od 16,3 % alk. te slatkastim taninima predstavlja nešto najbolje s prestižnih južnih vinograda vinarije. Potencijal odležavanja 20+ godina. Preporučuje se obavezno dekantirati pola sata prije konzumacije. Servirati na 18°C uz jela od mesa ili odležane šifra: 249852 sireve. HR VAT SKI PR OIZV OD 96 Na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske, između Dunava i Drave pa sve do mađarske granice, smjestila se prekrasna Baranja. Vinova loza stoljećima se uzgaja na Banovom brdu, uzvisini koja se proteže duž cijelog kraja. Još su je stari Rimljani nazivali Mons Aureus, Zlatno brdo, baš po njenim vrhunskim zlatnim vinima. Osječka obitelj Josić 1999. godine odlučila se za kupnju starog vinskog podruma iz 1935. godine. Istovremeno s podrumom, obitelj kupuje Vinarija Josić C M Y CM MY CY CMY K i prve nasade vinove loze. U proteklih dvadeset godina obitelj Josić izgradila je jednu od najljepših i najuspješnijih turističkih priča kontinentalne Hrvatske. Restoran i vinarija uređeni su u eklektičnom stilu koji promišljeno objedinjuje tradicionalne elemente sa suvremenim dizajnom. Vina Josić redovito osvajaju brojna domaća i međunarodna priznanja, a vizuali na etiketama promiču prirodnu baština Baranje i obližnjega Kopačkog rita. U restoranu vinarije Josić doživjet ćete istinsku vinsku čaroliju stotinama godina stare priče o baranjskim surducima, a autentična će vas jela svojim okusom i neodoljivim mirisom natjerati da se vratite opet. HR VATSKI PROIZV OD STVOREN ZA HRVATSKI MENI 97 98 Vis Vislander Kad su stari Grci 397. pr. n. e. na Visu osnovali polis lssu na području Velog polja, posadili su i prvu vinovu lozu u našim krajevima. Tako su stanovnici Visa i u doba mira i u doba rata uzgajali lozu i proizvodili vino za koje je još Agarthid u 2. st. pr. Krista tvrdio da je najbolje. Stoljećima poslije, Višani nona Franka i dide Jure natočili su svoj plavac u bocun i krenuli u susret britanskim vojnicima, Englezima, Škotima, Velšanima, momcima s dalekog otoka u Atlantiku, koji su na Visu štitili tajnu savezničku zrakoplovnu bazu. Svoj su plavac, plod moćnog sunca i pješčanog tla, s vojnicima razmjenjivali za hranu. JAP Asortiman JAP-a rakija i ginova koje proizvodi Vis Vislander nastao je spojem prirodnih resursa koje otok Vis posjeduje, poput ljekovitih trava i egzotičnog bilja, s alkoholnim destilatima rakija u kojim se uživa. Proizvodi JAP-a su izabrani s posebnom pažnjom te kao takvi i proizvedeni u kontroliranim uvjetima. LOZOVACA BARRIQUE VISLANDER 0,5 l šifra: 250809 TRAVARICA VISLANDER 0,5 l šifra: 250810 24 CAROB GOLD GIN VISLANDER 0,5 l šifra: 250811 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 99 Vinogorje Vis Vinogorje Vis Vinogorje Vis Vinogorje Vis kvalitetno suho vino, bijelo kvalitetno suho vino, crveno vrhunsko suho vino; bijelo vrhunsko suho vino; crveno 10-12°C 18-19°C 10-12°C 18°C uz jela od bijelog mesa i ribu uz jela od mesa i sireve uz prženu ribu, ribu na lešo, salatu od hobotnice, rižota sa sipom uz oboritu ribu, jela od crvenog mesa i zrele sireve VUGAVA GLORIA VIS VITALIS 0,75 l šifra: 254664 PLAVAC KIKLOP VIS VITALIS 0,75 l šifra: 254665 PLAVAC TIHOBRAĆE VISLANDER 0,75 l šifra: 250861 BUGAVA VUGAVA VISLANDER 0,75 l šifra: 250864 HR VAT SKI PR OIZV OD 100 Vinarija Trapan Vinarija Trapan se nalazi u malom seocu Šišan, nadomak Pule te nudi izvanrednu ponudu vlastitih vina – kako domaćih tako i internacionalnih sorti. Trapan vina nositelji su mnogih nagrada te odišu posebnošću već 15 godina, što su prepoznali vinoljupci diljem svijeta. Ljubav, energičnost i hrabrost glavni su pokretači vinarije Trapan. Od 2005. do danas trudom i upornošću stvorili su 12 ha ekološki čistih vinograda, a stečeno znanje i iskustvo unose u podrum stvarajući fina i elegantna vina specifičnog karaktera, prepoznatljiva, s posebnom mediteranskom notom. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 101 HR VAT SKI PR OIZV OD Osnovana 2018. godine, Luftbremzer Destilerija jedna je od prvih destilerija u Hrvatskoj specijalizirana isključivo za proizvodnju gina. Smještena je u podsljemenskoj zoni u Zagrebu, u mirnom i pitoresknom kvartu Gračani. Idejni začetnik i osnivač, Filip Presečki, transformirao je svoj entuzijazam iz hobija u uspješno poslovanje. Termin Luftbremzer opisuje brbljavca i zgubidana, ali i osobu koja se ne boji krenuti svojim putem. Na tragu tih vrijednosti ekipa iz destilerije odlučila je pokrenuti tradiciju proizvodnje gina u Hrvatskoj. Uz primjenu napredne tehnologije te regionalnih sastojaka, proces proizvodnje koristi dvije vrste destilacije, onu iz tekućine te parnu infuziju, kako bi se postigao balansirani i široki okus gina – herbalan na nos, jake borovice, blagog citrusa na jeziku te korjenastog i dugog aftertastea. Svaka boca prolazi kroz ruke destilatera, puni se, etiketira 102 Luftbremzer Destilerija i popisuje bez upotrebe automatizacije. Boce u koje se puni Luftbremzer Gin napravljene su od 100 % recikliranog stakla. Također, u procesu proizvodnje, boce s estetskim nesavršenostima ne tale se ponovno, a na taj način se dodatno štedi energija. Te „nesavršenosti“ čine svaku bocu posebnom i unikatnom. Luftbremzer Gin osvojio je relevantne nagrade na svjetskim degustacijskim natjecanjima, a trenutno je dostupan u Francuskoj, Austriji, Sloveniji i Srbiji. U suradnji s vinarijom Meneghetti, Luftbremzer destilerija proizvela je i limitiranu seriju odležanog gina. Wine Barrel Aged Gin odležavan je u bačvi u kojoj je maturirala vrhunska etiketa Meneghetti Red. Prepoznatljivi okus Luftbremzer Gina tako upotpunjuju duboke vinske note te blagi tanini u aftertasteu. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 103 HR VAT SKI PR OIZV OD 104 Old Pilot’s Gin Ono što je počelo jednostavno, kao prijateljstvo te uzbudljivi hobi dvojice mladih pilota, pretvorilo se u zajednički pothvat i životnu predanost. Njihov veliki san je konačno ostvaren kroz malu obrtničku destileriju u kojoj baš sve, od destilacije do punjenja i pakiranja prolazi kroz vlastite im ruke. Strast prema letenju u kombinaciji sa strašću prema najboljim i najkvalitetnijim pićima inspirirala je dvojicu pilota da otvore hrvatsku mikro destileriju „Duh u boci“ i kreiraju nešto posebno. Old Pilot’s Gin, njihov poseban London Dry Gin destiliran je selekcijom potpuno prirodnih, hrvatskih biljaka kao što su borovica, naranča, lavanda, kadulja i list masline. Svaka boca je pažljivo, ručno punjena i pakirana te odležavana koristeći jedini recept za gin na svijetu koji je nastao na nebu. Proces, biljke koje koriste te jedinstvena tehnologija destilacije omogućava im najviše standarde čistoće i punoće okusa. Nisu destilerija velikih kapaciteta, a cijeli proces krasi pedantni „ručni rad“. Destilacija, odležavanje, punjenje, etiketiranje, zatvaranje voskom.... sve kvalitetno, dosljedno i autentično. Bez kompromisa. Izvanredna kvaliteta, jedinstveni okusi, lokalna autentičnost i kreacija bez kompromisa glavni su razlozi ponosa na svaku bocu koja izlazi iz njihovog kotla. STVOREN ZA HRVATSKI MENI 105 HR VAT SKI PR OIZV OD 106 STVOREN ZA HRVATSKI MENI 107 HR VAT SKI PR OIZV OD STVOREN ZA HRVATSKI MENI