RS: Gorivo poskupljuje, nadlezni tvrde da je najjeftinije u regionu

 Cijene nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini najniže su u odnosu na zemlje regiona, dok su u Republici Srpskoj (RS) niže od cijena goriva u Federaciji BiH, konstatirano je danas na sastanku predstavnika Ministarstva trgovine i turizma RS-a i vlasnika benzinskih pumpnih stanica u ovom entitetu. 

Rečeno je i da su cijene nafte i naftnih derivata u RS-u najniže u Semberiji, banjalučkoj i prijedorskoj regiji, a najviše u sarajevskoj regiji i Hercegovini, saopćeno je iz resornog entitetskog ministarstva.

Treba reći da je benzin na pumpama u RS-u od danas skuplji za tri do četiri feninga po litru, dok je dizel pojefitinio za tri do pet feninga.

Za litar benzina treba platiti od 2,58 do 2,65 KM, dok će se dizel prodavati po cijeni od 2,35 do 2,45 KM.

To je sedmo poskupljenje naftnih derivata u RS-u u ovoj godini.

Također, na sastnaku u resornom ministarstvu razgovarano je i o mogućnostima pojačanog kontroliranja kvaliteta i potrošnje lož-ulja i drugih naftnih derivata u RS-u te je zaključeno da je potrebno pojačati rad kontrolnih organa kada je riječ o prometu lož-ulja, kao i točenja naftnih derivata po kvalitetu i kvanitetu na pumpama u RS-u.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Optima grupe, Nestro petrola, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Inspektorata RS-a i Jedinice za borbu protiv organiziranog kriminala RS-a.

face