Stanje nije zabrinjavajuće?

Štetna hrana i na bh. tržištu

Hrana opasna zbog prisustva aluminijuma, pesticida i alfatoksina može se naći na bh. tržištu, ali nadležni tvrde da je lista ovih namirnica, koju je nedavno objavilo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske, bombastična.

Ipak, savjetuju da bi prilikom kupovine namirnica iz egzotičnih zemalja građani trebalo da obrate pažnju na porijeklo. Na hrvatskoj listi štetne hrane našli su se lješnici iz Azerbejdžana i kikiriki iz Brazila, Gane, Indije i Južnoafričke Republike, jer sadrže alfatoksine. Među nepoželjne namirnice spada kineska tjestenina u kojoj ima i aluminijuma, voće pomelo, te crni i zeleni čaj, takođe iz Kine, jer sadrže visok nivo pesticida. Osim toga, pesticida ima i u većini hrane uvezene iz Dominikanske Republike, od graha i dinja do paprika i patlidžana, kao i u narandžama, breskvama, naru, jagodama i paprikama iz Egipta. Povrće i začini s Tajlanda takođe sadrže pesticide, a u nekima je pronađena i salmonela.

"Sve zavisi od uvoznika. Pratimo stanje i, ako bude potrebno, Agencija za sigurnost hrane BiH će, na osnovu svakodnevne procjene rizika, donijeti odluku. Tako možemo da se usaglasimo oko ovakve liste, na osnovu koje ćemo pratiti kretanje robe na tržištu BiH", kazao je Zoran Đerić, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.

U Agenciji, takođe, napominju i da je "Hrvatska pred vratima EU, te da mora da radi po strogim načelima".

"Međutim, ni mi nismo odmakli daleko i redovno pratimo šta se uvozi. Stanje ni u kojem slučaju nije zabrinjavajuće", rekao je Đerić.

Stručnjaci savjetuju da bi tokom ljeta trebalo temeljno prati voće i povrće, a naročito ono koje stiže iz drugih zemalja, jer proizvođači koriste pesticide za zaštitu ili brže sazrijevanje. U BiH nedavno je usvojen novi pravilnik o upotrebi pesticida, pa uvoznici mogu da očekuju rigoroznije kontrolisanje robe.

face