Ishranom spriječite gripu

Gljive mogu pomoći u obrani od tih infekcija i virusa jer podižu prirodni imunitet organizma, pokazalo je istraživanje Univerziteta Tufts. Provode se i dodatna istraživanja o tome koliko su gljive učinkovite u liječenju gripeDonosimo vam nekoliko korisnih savjeta uz čiju pomoć će te spriječiti gripu:

Luk jedite sirov ili dodajte jelu

Osim bijelog luka, i crveni luk je vrlo učinkovito pomoćno sredstvo protiv gripe jer sadrži slične korisne sastojke. Najbolji je svjež, no ako ne možete podnijeti njegovu ljutinu, dodajte ga jelima poput supa, variva i umaka u što većim količinama.

Gljive su ubice virusa

Gljive mogu pomoći u obrani od tih infekcija i virusa jer podižu prirodni imunitet organizma, pokazalo je istraživanje Univerziteta Tufts. Provode se i dodatna istraživanja o tome koliko su gljive učinkovite u liječenju gripe. 

Najbolji lijek je zova

Jedan od najkorisnijih biljnih lijekova protiv gripe je ekstrakt ploda zove koji upola smanjuje jačinu simptoma i trajanje bolesti ako se uzme tijekom prvih 48 sati bolesti. Može poslužiti i pekmez ili sok od bazge.

Što češće jedite kupus

Kupus je bogat vitaminom C, vitaminom K i B6, kalijem, kalcijem, manganom, magnezijem i sumporom, beta-karotenom i aminokiselinama koje štite od gripe i prehlade. Još bogatiji hranjivim tvarima je kineski kupus.

Najbolji čajevi protiv gripe

Iako su svi čajevi korisni, u narodnoj medicini osobito se preporučuju čajevi od zove, bijelog i crnog sljeza, majčine dušice i metvice. Evropska komisija preporučuje čajeve od potočarke, đumbira te mlade kore bijele vrbe. 

Uzmi domaći sok i med

Virusima gripe i prehlade pogoduje suhoća grla i gornjih dišnih puteva, a puno tekućine tokom dana može pomoći očuvati vlažnost sluznice. Tada se virusi zadržavaju na njoj pa ih možete ispuhati kroz nos. Osim vode i čajeva dobro je piti sok od naranče jer svaka naranča sadrži po 50 miligrama vitamina C. Boli li vas grlo, može vam pomoći ispiranje toplom slanom vodom.

Lagana prehrana bogata voćem i povrćem pomoći će vam da lakše prebolite gripu, ali s jelovnika privremeno izbacite slatku hranu. Voćni sokovi mogu biti jedina iznimka jer oni sadrže dobre fitokemikalije koje jačaju imunitet. Valja izbjegavati kofein i alkohol koji izazivaju dehidraciju, a želite li spriječiti gripu, svaki dan šećite barem pola sata. 

Kada potražiti pomoć ljekara?

Uobičajni simptomi gripe su osjećaj snažne iscrpljenosti, bolovi u mišićima, povišena temperatura, grlobolja, začepljenost nosa i kašalj. Obično prolaze sami od sebe. No ako temperatura traje dulje od četiri dana, teško dišete, jako kašljete, imate iznenadne vrtoglavice ili često povraćate, javite se doktoru.

Kašika meda protiv gripe

Propolis, med i matična mliječ imaju antivirusno djelovanje pa pomažu u sprečavanju i liječenju gripe. Med stvara zaštitni sloj na grlu i smiruje nadražaj na kašalj, a bogat je i antioksidansima koji jačaju imunitet.

Pijte što više limunade

Sok od limuna, osim što je izvor vitamina C, stimulira rad žlijezda slinovnica te ih potiče na lučenje sline koja vlaži usta i grlo te olakšava gutanje. Pijte ga kao limunadu ili dodajte čajevima. Najbolji je u kombinaciji s medom.

Začinite hranu hrenom ili cimetom

Začini koji izazivaju suzenje očiju mogu imati isto djelovanje na nos, odnosno potaknuti čišćenje dišnih puteva. Uz obroke kao prilog jedite hren ili senf ili ih začinite biberom ili curryjem. Prema tradicionalnoj indijskoj medicini, cimet, korijandar i đumbir pospješuju znojenje te se često upotrebljavaju za skidanje temperature.

(MOJEzdravlje)

face