Korisni savjeti: U ljetnim mjesecima obratite pažnju na rokove trajanja proizvoda

 S dolaskom toplijih dana povećava se rizik od kvarenja hrane, a određene namirnice se pod takvim vanjskim uticajima više kvare od ostalih. Kod pripreme hrane posebnu pažnju posvetite higijeni i pripazite da radne površine budu čiste kako biste rizik sveli na minimum. Isto tako pripazite da hranu uvijek dovoljno termički obradite jer tako smanjujete rizik od pojave salmoneloza.

Simptomi ovih bolesti su snažni bolovi u trbuhu, proljev, mučnina, povraćanje i povišena temperatura, a uzrokuju ih bakterije iz roda salmonella koje se mogu naći u mesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama, mliječnim proizvodima, proizvodima od jaja i sl.

Vodite računa da namirnice nakon kupnje na vrijeme spremite u frižider jer ako proizvode ne spremite na hladno, namirnice se vrlo brzo mogu pokvariti i prouzročiti vam ozbiljne zdravstvene tegobe. Salmoneloze se najčešće javljaju u porodičnim domaćinstvima, a manjim dijelom su posljedica hranjenja u ugostiteljskim objektima (restorani, slastičarnice, hoteli i dr.) ili javnim kuhinjama zatvorenog tipa.

Zato u ljetnim mjesecima redovito provjeravajte rok trajanja proizvoda, posebno proizvoda na akciji, perite ruke i radne površine na kojima pripremate hranu, kupljene namirnice redovno spremajte u frižider i uživajte u sigurnoj kupovini.

face