5 načina na koje vas limun može proljepšati

Jedan od najboljih saveznika protiv prehlade i gripa, osim u prehrani, može se koristiti i u svrhe uljepšavanja. Zbog bogatog sadržaja vitamina, enzima, antioksidanata i mnogobrojnih hranjivih materija, ova divna voćka vam može pomoći da izgledate ljepše. Evo i kako.

Piling za mekšu kožu
Za ovaj fantastični prirodni piling potrebni su vam sledeći sastojci:
100 grama morske soli
jedna kašičica sušene žalfije
sok iz jednog limuna
maslinovo ulje
dvije do tri kapi esencijalnog ulja od limuna (po želji).

Dodajte onoliko maslinovog ulja koliko je potrebno da se stvori pasta. Piling nanosite na mokru kožu, u tušu, ne više od dva puta sedmično. Osim što efikasno uklanja mrtve ćelije kože i prljavštinu, ovaj piling je odličan i zbog toga što koži vraća njenu prirodnu hidrataciju.

Uklanjanje peruti
Ukoliko vodite borbu sa peruti, koristite ovaj jednostavni prirodni lijek: nakon šamponiranja i nanošenja regeneratora, na ispranu kosu nanesite dvije kašike svježe cijeđenog soka od limuna te izmasirajte vlasište. Dobro isperite. Imajte na umu da ovaj tretman može posvijetliti i boju kose pa se preporučuje da nakon upražnjavanja istog kosu ne izlažete direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Maska za lice
Ukoliko imate staračke pjege ili mrlje natale od sunčeve svjetlosti, limun je jedan od najboljih prirodnih sastojaka koji ih može posvijetliti. Ipak, da on ne bi imao i štetan uticaj po vašu kožu (limun je veoma kiseo, njegova pH vrijednost je 2, dok je normalna pH vrijednost kože 5.5) potrebno je da ga razblažite pomoću jogurta. Prirodne alfa hidroksi kiseline iz limuna i mliječna kiselina iz jogurta u kombinaciji djeluju i kao piling. Pomiješajte dvije kašike jogurta sa kašikom svježe cijeđenog soka od limuna i dobijenu smjesu nanesite na lice i vrat. Nakon dvadeset minuta isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu. Tretman možete ponavljati najviše tri puta sedmično.

Izbjeljivanje zuba
Jednostavno: istrljajte zube unutrašnjim (bijelim) dijelom kore od limuna. Drugi način: napravite pastu od sode bikarbone i soka od jednog limuna. Dobro istrljajte zube, isperite vodom, a nakon toga ih operite pastom za zube, kao i obično.

Piling za stopala
Ovo je zaista prejednostavan način da uradite piling stopala – pola limuna umočite u šećer i istrljajte stopala. Ipak, budite oprezni – ukoliko imate ispucala stopala, piling nemojte koristiti.

face