Izbijelite zube kod kuće - Šest trikova za bjelije zube

Šest trikova za bjelije zube 

Bez obzira jeste li pušač, pijete kavu ili naprosto želite izbijeliti svoje zube, postoji nekoliko načina da to učinite sama kod kuće. Sve mi smo vidjele desetke produkata za izbjeljivanje zubiju koji se reklamiraju, no mnogi od njih su skupi, a i često ne postignu obećane rezultate.

1. Izbjeljivanje “Bakinom metodom”

Ovaj način izbjeljivanja je poznat od davnina, a mnogi se kunu da i djeluje. Pomiješajte jednu žličicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabučnog octa. Mješavina bi se trebala malo zapjeniti i spremni ste za četkanje zubiju. Nakon  toga zube iščetkajte običnom pastom za zube. Ovo metodom zube smijete izbjeljivati najviše jednom tjedno.

2. Izbjeljivanje pomoću jagoda

Ovo je i nas iznenadilo, no tko god je isprobao ovu tehniku bio je zadovoljan. Trljajte jagodu cijelu ili zgnječenu po zubima i vaši će zubi biti bjeliji. Ovaj trik su isprobale i dive poput Oprah Winfrey i Tyre Banks, a od onda ga koriste i milijuni žena.
Jagode čine čuda zbog enzima koji sadrže. Taj enzim izbjeljuje zube i čisti zubne naslage.
Zbog visokog udjela šećera u jagodama preporuča se nakon korištenja jagoda zube oprati običnom pastom za zube

3.  Izbjeljivanje pomoću peroksida i sode bikarbone

Jeftin i jednostavan način izbjeljivanja zubiju je da usta s vremena na vrijeme isperete s 3 postotnim vodikovim peroksidom (hidrogenom). Ili izmiješajte žličicu soda bikarbone s žličicom hidrogena i žličicom vode. Ovime iščetkajte zube.

Trik ovdje je hidrogen. Mnoge zubne paste i gotovo sva sredstva za izbjeljivanje zubiju sadrže vodikov peroksid i do sad je najuspješnije izbjeljivanje zubi postignuto pomoću njega. Jedini je problem što se s hidrogenom mora postupati veoma oprezno.  Ne smijete ga progutati, a ako se to slučajno i dogodi, morate odmah popiti barem jednu čašu vode kako bi se razrijedio. Isto tako ne preporuča se prečesto ovako izbjeljivati zube. Najviše jednom tjedno.

4.  Izbjeljivanje pomoću narančine kore

Mnogi tvrde da ova tehnika definitivno pali. Unutarnja strana kore (bijela) sadrži sastojke koji izbjeljuju zube. Zato samo uzmite koru i protrljajte po zubima i vratite im prirodni sjaj. Neki ljudi isto čine i s korom limuna. Metoda je još uspješnija ako na koru stavite malo soli pa time zajedno istrljate. Kao i nakon jagoda preporuča se da nakon postupka iščetkate zube običnom pastom za zube.

5. Izbjeljivanje jabučnim octom

I jabučni ocat pomaže izbjeljivanju zubiju. No, i s octom je važno biti pažljiv jer kiselina nagriza zubnu caklinu. Ali ako ga koristite pravilno, razrijeđenog vodom, ovo postaje jednostavan i zdrav način izbjeljivanja zubi.
Žličica jabučnog octa pomiješana s pola čaše vode postaje izvrsna tekućina za ispiranje usta. Mješavina je dovoljno slaba i neće oštetiti zubnu caklinu, a opet dovoljno jaka da zube očisti od štetnih naslaga. Koristeći ovu mješavinu svakog dana primijeti ćete kako će vam zubi postati znatni bjeliji.

6. JEDITE PRESNO

Što češće jedite jabuke, kruške, jagode, celer ili mrkvu. Bilo koje sirovo voće ili povrće koje izaziva lučenje pljuvačke pomaže uništavanju bakterija i održava bjelinu Vaših zuba.

PERITE ZUBE PRAVILNO

1. Zubnim koncem očistite svako veče ostatke hrane između zuba.
2. Uvek koristite četkicu srednje tvrdoće, dovoljna je za temeljno pranje zuba, a pri tom ne oštećuje desni.
3. Zube perite posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče.
4. Četkicu postavite sa spoljašnje strane zuba dijelom na zube, a dijelom na desni. Zatim je laganim vibrirajućim pokretima pomerajte lijevo-desno. Tako će vlakna četkice proći između zuba. Potom, ako perete gornje zube, povucite četkicu nadole, odnosno nagore ako perete donje zube.
5. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite uspravno postavljenom četkicom u odnosu na zube i povlačite je gore-dole.
6. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći četkicu nagore kod donjih zuba, odnosno na dole kod gornjih zuba.
7. Četkicu za zube mijenjajte na tri-četiri mjeseca.

face