Na izlazu iz školskog dvorište Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić" dobro pazite, Šaht je ukraden ima 4 mjeseca i nadležni misle da su djeca dovoljno oprezna da kada završe sa dugotrajnom nastavom imaju koncentracije i želje da misle o šahtovima. Ovo je inače izuzetno frekfentna lokacija i treba u skorije vrijeme očekivati loše vijesti. Nažalost, većina koja prolazi ovom lokacijom su djeca.

Općina Ilidža nakon što je od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH dobila 60.000 KM za "Izradu projektno-tehničke dokumentacije za hortikulturno uređenje vodozaštitne zone i aktivnosti na sanaciji i obnovi postojećih aleja, te projekat nove Aleje Ilidža-Vrelo Bosne" u narednih 15 dana će raspisati javni poziv za izbor projektanta, potvrdio je za ekapija.ba Mirsad Čaušević, pomoćnik načelnika za investicije i razvoj u Općini Ilidža.

MOSTAR – Bosna i Hercegovina je u prošloj godini uvezla nešto više od 154 tisuće tona alkohola, čija je vrijednost veća od 190 milijuna maraka, što je za oko 55 tisuća tona više nego u 2010., kada je uvezeno oko 98 tisuća tona raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 116,7 milijuna maraka.
Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), povećan je i uvoz prerađenog duhana i zamjene prerađenog duhana. U 2010. ovih proizvoda uvezeno je 382 tone ukupne vrijednosti 2,2 milijuna maraka, dok je u prošloj godini uvezeno u količini od 428 tona, čija je ukupna vrijednost 2,5 milijuna maraka.

Povodom Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. marta, donosimo vam neke činjenice o piću bez kojeg je nezamisliv čovjekov život, vodi, te ujedno i predstavljamo jednu od novih domaćih prirodnih izvorskih voda, vodu Nevru.
Više od dvije trećine Zemljine površine čini voda, od čega tek nešto više od 2% spada pod slatke vode. Od toga tek oko 0,3% predstavlja pitku vodu
Realne prognoze kažu da će do 2050. godine na Zemlji živjeti oko 10 milijardi ljudi, što znači da će u svijetu vladati velika nestašica pitke vode

Velik broj zemalja već sada desalinizira morsku vodu kako bi je mogli konzumirati
BiH nema taj problem. Procjenjuje se da je BiH bogatija izvorištima kvalitetne pitke vode od cijele srednje Europe.

Tvornica mašina GS-TMT iz Travnika ponovo je počela proizvoditi ramove za luksuzna bicikla - čopere, čija cijena u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama dostiže i nekoliko hiljada eura.
Ramovi se isporučuju njemačkoj kompaniji "Global Suorcing" u Regensburgu, kupcu travničke tvornice. - Već smo isporučili prvih 30 ramova, a u narednom periodu isporučivat ćemo od 100 do 200 komada mjesečno, zavisno od narudžbi. Mi proizvodimo ramove, dok se montaža ostale opreme i farbanje bicikala obavlja u Njemačkoj. 

U konkurenciji više od šest stotina proizvođača "esperanza" zauzela prvo, a "tešanjski dijamant" treće mjesto. Na najvećem svjetskom sajmu voda "Berkeley Springs" u američkom gradu Berkli (Virdžinija) dvije tešanjske vode, u kategoriji karboniziranih flaširanih voda, osvojile su zlatnu i bronzanu medalju, potvrdio nam je vlasnik Tešanjskog dijamanta Ibro Omerbašić.

face