Ljetna večera u 5 minuta: salata s tofu sirom, paradajzom i rikolom!

tofu tofu tofu Pri visokim ljetnim temperaturama, tešku hranu je pametno zamijeniti laganim osvježavajućim salatama, a kako bi obrok sadržavao dovoljno proteina, u nastavku predlažem salatu s tofu sirom za svega 5 minuta pripreme.

tofu tofu tofuPri visokim ljetnim temperaturama, tešku hranu je pametno zamijeniti laganim osvježavajućim salatama, a kako bi obrok sadržavao dovoljno proteina, u nastavku predlažem salatu s tofu sirom za svega 5 minuta pripreme.

 

Tofu sir: namirnica bogata bjelančevinama
Tofu sir je namirnica koja se tradicionalno koristi na dalekom istoku (Kina, Indija, Japan), a zbog bogatog nutritivnog sastava je sve više zastupljena i na zapadu.

Svježi tofu se dobiva direktno iz sojinog mlijeka postupkom mljevenja, kuhanja i grušanja, dok se prerađeni tofu (dimljeni tofu, tofu namazi…) dobiva obradom svježeg tofu sira.

Ova niskokalorična namirnica sa bogatim izvorom proteina na 100 g. sadrži 72 Kcal, od čega 8% proteina, 2% ugljikohidrata i 4% masti. Ujedno je dobar izvor vitamina B, kalcija i željeza.

Prednost tofu sira je što dobro upija arome, kada ga se npr. marinira ili priprema u raznim umacima.

Osim vegetarijanaca, u prehrani ga koriste svi koji drže do zdravlja jer jača srce, smanjuje rizik oboljenja od raka te preventivno djeluje na sprječavanje bolesti krvnih žila, visokog tlaka i osteoporoze.

Salata s tofu sirom, paradajzom i rikolom
Sastojci (jedna porcija):
svježi tofu sir 70-100 g.
domaći paradajz normalne veličine
2 šake rikole
šaka sezama
aceto balsamico
maslinovo ulje
tamari sos

Priprema (5 minuta):
Prethodno narezani tofu na sitnije kockice, mariniran s tamari sosom prepržiti na tavi bez ulja po minutu sa svake strane. Staviti ga u posudu s prethodno opranom svježom rikolom, te narezanim ploškama paradajza. Salatu začiniti s nekoliko kapi aceta balsamica i maslinovog ulja, te posuti sa šakom sezama. Sve sastojke ostaviti uredno poslužene ili promiješati prema potrebi.

Umjesto rikole koja daje gorkast okus, receptu dodajte bilo koju salatu po vašem ukusu, te ga pripremite za večeru ili međuobrok, ovisno o dnevnom rasporedu i potrebama.

Dobar tek! :)

 

fitness.com.hr

face