Umijesite domaći kruh za samo sedam minuta

Topli domaći kruh djeluje privlačno, no odavno su prošla vremena kad su domaćice imale vremena mijesiti i dizati tijesto nekoliko puta...

Topli domaći kruh djeluje privlačno, no odavno su prošla vremena kad su domaćice imale vremena mijesiti i dizati tijesto nekoliko puta...

Zato su izmišljeni električni pekači koji mogu biti odlično rješenje, ali imaju i mana: nisu jeftini, troše dosta struje, izbacuju kruh u jednom jedinom obliku, neki pekači su bučni, neki izbacuju kruščiće nalik žilavoj spužvi, a treba se i dobro raspitati prije kupnje jer neki pekači daju jako dobre rezultate, dok iz nekih kruh uvijek djeluje pomalo vlažno i nedovoljno pečeno.


Prije nekoliko godina novinar New York Timesa Mark Brittman posjetio je pekara Jima Laheyja, koji mu je otkrio kako bez muke ispeći domaći kruh tehnikom koju može savladati šestogodišnjak! I bio je u pravu, tehnika je krajnje jednostavna i što je još važnije, oduzima toliko malo vremena za pripremu da je gotovo jednostavnije ispeći kruh nego otići u kupnju.

Nakon što je video završio na Youtubeu, pečenje domaćeg kruha proširilo se poput virusa te danas na netu možemo naći desetke videa čiji autori prikazuju različite varijacije Laheyjeva recepta i tehnike. No bez obzira na brojne pokušaje, pokazalo se da Jimova originalna tehnika ipak daje najbolje rezultate.
Nije točno da je pečenje kruha mukotrpan i fizički zahtjevan posao. Tijesto za kruh ne mora se premijesiti više puta te nakon svakog miješenja ostaviti da se još jednom digne.

Poanta dobrog kruha u dobrom je tijestu, a za dobro tijesto potrebno je vrijeme tijekom kojega će kvaščeve gljivice odraditi svoj posao. A to vrijeme može proći dok vi spavate ili ste na poslu. Ostaje tek minimalan rad za pripreme pa ako zanemarimo vrijeme potrebno za pečenje kruha (jer to ionako radi pećnica dok se vi bavite čime god želite), za slasni Jimov kruh utrošit ćete dvije-tri minute pripreme, nakon toga će proći oko 12 sati da se tijesto digne (ali bez ikakvih fizički i vremenski zahtjevnih intervencija). Kad je tijesto spremno, do stavljanja u pećnicu trebat ćete raditi još jedno pet minuta. Sve je toliko brzo gotovo da se pećnica ne stigne ugrijati dok vi sve pripremite! Originalni video otkrili smo prije dvije godine i od tada se u našoj obitelji kruh kupuje iznimno, kad iz nekog razloga zaboravimo ili ne stignemo unaprijed staviti tijesto da se diže.


Kruh se sastoji isključivo od brašna, soli, kvasca i vode bez ikakvih drugih dodataka, u sljedećim omjerima: na tri šalice brašna treba dodati punu čajnu žličicu soli te jednu najmanju žličicu (za kavu) suhog kvasca te otprilike jednu i pol šalicu vode, koja može biti malo mlaka. U ovo ljetno doba tijesto se digne i za šest do osam sati, a zimi mu treba malo više, posebno ako ga ne ostavite uz radijator ili na drugom toplom mjestu. Brašno možete birati po volji, no u našoj obitelji najbolje prolazi miješani kruh: 2,5 šalice glatkog bijelog i pola šalice integralnog (graham) brašna. Sve se to dobro promiješa i nakon 12 sati tijesto se može istresti u posudu i peći. No mi savjetujemo da odvojite još par minuta kako biste se posvetili presavijanju tijesta, jer će tako korica kruha biti hrskavija i dobiti lagano ispucali dio. Tijesto prije pečenja po želji možete posuti zdravim sjemenkama sezama, suncokreta, buče, makom, kimom…

Kruh se peče prvo na najvišoj temperaturi (kod većine pećnica to je oko 260° C) pola sata do sat, a zatim još malo na 130°. Vrijeme pečenja razlikuje se ovisno o veličini posude tj. količini tijesta te o pećnici (svaka peče različito), pa čak i o vrsti brašna (primjerice, raženi kruh dulje se peče). U originalnom receptu stoji da se na najvišoj temperaturi kruh peče oko pola sata a zatim još kratko na nižoj temperaturi, no to možda vrijedi za profesionalne pećnice. U našim standardnim kuhinjskim pećnicama kruh treba peći 45-60 minuta na najjačoj temperaturi i još 15-ak minuta na smanjenoj. Rezultat će biti iznad svakog očekivanja: korica je hrskava, u unutrašnjost mekana i s puno rupica, baš kao kod najskupljeg kruha iz najboljih talijanskih i francuskih pekarnica. Skoro nitko vam neće isprva vjerovati da niste potrošili ni minutu na mukotrpno ručno miješenje i 'premješavanje' tijesta.

Kad se izvještite u pečenju kruha po ovom receptu, možete u potpunosti izbaciti kvasac te koristiti kvas (malo kiselog tijesta od današnjeg kruha uvijek ostavite za sljedeće tijesto). Kiseljenje tijesta kvasom smatra se najboljom metodom, a takav kruh najzdravijim.

tportal.hr / snizenja.veza.ba

face