Špinat - čuvar vašeg zdravlja

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije. 

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tijekom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije. 

Špinat je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisu kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije).

Odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola.

100g svježeg špinata sadrži oko 25% ukupne preporučene dnevne vrijednosti željeza. Špinat je jedan od najboljih izvora željeza koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Svježi špinat je odličan izvor antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kada se ovi spojevi udruže, čine odličnu zaštitu od nastanka raznih bolesti. Smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i igraju važnu ulogu u popravljanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala.

Špinat je odličan za zdravlje očiju. Štiti od bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.

Vitamin A će održati zdravlje kože i očiju. Unos svježih namirnica koje su bogate vitaminom A će zaštititi tijelo od nastanka raka usne šupljine i pluća.

Špinat sadrži vitamin K. Samo 100g svježeg špinata pruža čak 402% preporučene dnevne vrijednosti špinata. Vitamin K će ojačati vaše kosti, a znanstvenici su ustanovili da može odigrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka Alzheimerove bolesti.

Ovo zeleno lisnato povrće je odličan izvor vitamina B kompleksa, kao što je vitamin B6, tiamin (B1), riboflavin, folna kiselina i niacin. Folna kiselina može spriječiti nastanak urođenih poremećaja kod beba.

Samo 100g svježeg špinata će pružiti oko 47% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C. Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže tijelu da ojača imunitet i spriječi nastanak raznih bolesti.

Špinat je bogat mineralima kao što je kalij, magnezij, mangan, cink i bakar. Kalij je važan za opskrbu stanica vodom, regulira rad srca i krvni tlak. Mangan i bakar su za poboljšanje djelovanja antioksidansa. Bakar je potreban tijelu kako bi proizvodio crvena krvna zrnca. Cink je potreban za rast i razvoj, proizvodnju kvalitetne sperme i poboljšanje probave.

Špinat je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Kupnja i pohrana

Špinat je najviše dostupan tijekom zimskih mjeseci. Odaberite špinat koji je tamno zelene boje i ima hrskavo lišće. Izbjegavajte špinat koji po sebi ima znakove diskoloracije kao što su žute točkice.

Špinat dobro operite i namočite u slanoj vodi 30 minuta kako bi uklonili svu prašinu, prljavštinu i pesticide.

Iako u hladnjaku može stajati i do tjedan dana, najbolje bi bilo kada biste ga jeli svježeg jer ćete tada iskoristiti sva nutritivna svojstva ove čudesne namirnice.

Oprez

Podgrijavanje špinata može nitrate pretvoriti u nitrite, a nitrosamine u određene bakterije. Ovi spojevi mogu biti izrazito štetni, naročito za djecu.

Osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi trebaju biti oprezne s unosom špinata jer je bogat kalijem. Najbolje bi bilo da se posavjetujete s liječnikom.

Špinat sadrži oksalnu kiselinu koja kod nekih osoba može uzrokovati bubrežne kamence. Osobe koje su već imale bubrežni kamenac trebaju obratiti posebnu pažnju na unos špinata, ali i drugih namirnica.

centar-zdravlja.net

face